Přejít na sekci článku:
Slunečnicová semínka v domácnosti
zdroj: shutterstock.com
Slunečnicová semínka v jejich celistvé podobě známe asi nejvíc z posypky na chléb či jiné pečivo. Mají však daleko širší využití. Můžete si z nich například umixovat slunečnicové máslo (podobné jako arašídové nebo jiné oříškové), které můžete lehce dosladit nebo dosolit podle preferované chuti a používat je místo másla nebo jako pomazánku. Lze s nimi také obohatit ovesnou kaši a výtečně chutnají i v různých zdravých semínkových a oříškových tyčinkách.
Lehce opražená nebo syrová semínka jsou výborná na zobání večer k televizi, když vás honí chuť na něco dobrého. Můžete je použít i místo krutonků z pečiva na posypání salátů nebo polévek. Hodí se i na ozvláštnění pomazánek a vitariáni si z nich dokonce vyrábějí raw slunečnicový salám. Slunečnicová semínka můžeme najít v kuchyních mnoha zemí. Asi nejznámější je však jejich úprava do podoby, zdravé chalvy, typické orientální sladkosti.
Nejspíš každý z nás se se slunečnicovými semínky každý den setkává v podobě oleje, který se z nich lisuje. Slunečnicový olej je asi nejpoužívanějším olejem na vaření. Pokud je lisován za studena a správně skladován, uchovává si všechny výše zmíněné výživné látky. Kromě kuchyně pak nachází kvalitní slunečnicový olej uplatnění i jako součást kosmetických přípravků. Používá se také pro maceraci různých bylin, od kterých pak přejímá jejich účinky. Velmi dobře se také míchá s ostatními rostlinnými a éterickými oleji, a to z něj dělá výborný základ pro výrobu masážního oleje, který si snadno namícháte i sami doma.