zdroj: pixabay.com
Když jsem si toto jaro kupovala nové sazeničky bylinek, paní bylinkářka mi nabídla, jestli nechci ještě yzop. Co to je? Název mi byl trochu povědomý, ale pak mi došlo, že to si nejspíš tak trochu pletu s Ezopem ☺. Paní prodavačka mi bylinku velice vychválila. Na nachlazení prý nepoužívá nic jiného. Takže šup s ní do košíku! Doma jsem se pak pustila do hledání informací, k čemu dalšímu kromě léčby nachlazení by mohl být yzop užitečný.
Yzop je velmi nenáročná bylinka. O tom svědčí i široký záběr podnebí, ve kterých se jí daří – od teplých středomořských oblastí až po nehostinnou Sibiř. Yzop vyrůstá do tvaru drobného keříku, kvete podlouhlými fialovými květy a z dálky trochu připomíná levanduli. Její listy jsou tužší, podobně jako je tomu třeba u šalvěje a stejně tak jsou i silně aromatické. Proto je z yzopu nejen velice chutný a voňavý čaj, ale používá se jako poměrně netradiční bylinka na vaření. Yzop patří mezi stále zelené rostliny a jeho listy si díky tomu můžete do čaje nasbírat po celý rok. Květy samozřejmě jen během letního období. Obojí má však nejsilnější léčivé účinky právě v létě po ránu, když opadne rosa.
Historie užívání yzopu
Svazečky yzopu se používaly už ve starověkém Řecku při různých náboženských rituálech pro očištění posvátných prostor. Používal se i v léčivých rituálech na očištění malomocných, což tak od věci nebylo, protože yzop má opravdu skvělé dezinfekční účinky, jak si dál povíme. V řečtině se yzopu říkalo hyssopus – prasečí tvář, údajně proto, že se jeho květy podobají rypáku. Já tam teda žádnou podobnost nevidím. V hebrejštině je jeho název mnohem poetičtější – ezob, což znamená posvátná bylina.
Léčivé účinky yzopu
Yzop můžete velice zjednodušeně použít všude tam, kde byste sáhli po šalvěji. Má totiž velmi podobné účinky. Je také tak silně aromatický, má kořenitě kafrovou vůni, lehce nahořklou chuť. Je plný nejen voňavých, ale i zdraví prospěšných silic, jako je například pinen, jež má dezinfekční a prokrvující účinky. Dále je yzop bohatý na flavonoidy diosmin a hesperidin, účinné antioxidanty, které navíc pomáhají zpevňovat i stěny cév. Nezanedbatelný je i obsah dalšího antioxidantu, vitaminu C.
Jak už bylo řečeno v úvodu, yzop je výborný především na nachlazení či chřipku. A to především díky dezinfekčním a antibiotickým účinkům obsažených vonných silic. Vysoká dávka vitaminu C vám zase pořádně podpoří imunitní systém. Yzop má také močopudné účinky. Podporuje činnost ledvin a tím i urychluje odplavování škodlivých látek z těla, což se hodí nejen při nemoci. Navíc ještě podporuje uvolňování hlenů a usnadňuje tak vykašlávání. Yzop si můžete při nachlazení vypít v podobě čaje. S uvařeným a vychladlým čajem si můžete i několikrát denně vykloktat pro dezinfekci hrdla a úlevy od bolesti v krku.
Stejně jako šalvěj, tak i yzop působí blahodárně na naše zažívání. Usnadňuje trávení těžších jídel, dezinfikuje zažívací systém, a je proto vhodný i při průjmech či střevní chřipce. Zmírňuje křeče v břiše a přináší úlevu při nadýmání. Jeho dezinfekční účinky se uplatňují i při vnějším použití jako dezinfekce na drobné ranky či bodnutí nebo pokousání hmyzem. Yzop ocení i lidé, které trápí nadměrné pocení. Pro zmírnění pocení můžete přidat sušení yzop do koupele nebo přidat třeba éterický olej z yzopu do domácího deodorantu. Yzop mírně omezí nadměrné pocení díky adstringentním účinkům, zároveň inkriminovaná místa vydezinfikuje a zbaví bakterií, které si v potu libují a jeho rozkladem způsobují nepříjemný zápach.
Yzop v kuchyni
Yzop se díky své neobvyklé chuti a silné vůni skvěle hodí i do kuchyně. Jen je třeba ji používat velice střídmě, aby svou aromatičností nepotlačila chuť a aroma ostatních surovin. Přidejte yzop do vody při vaření luštěnin – zmírníte tak jejich nadýmavost a usnadníte stravitelnost. Stejně tak pomáhá i s trávením tučnějších jídel. Je výborný na ochucení vody v horkých parných dnech, do domácích limonád i míchaných alkoholických drinků. Větvičku yzopu můžete použít jako originální míchátko koktejlů, které bude zároveň nápoj i ochucovat. Zajímavou chuť dodá i marmeládám a ovocným zavařeninám.
Recepty z yzopu
Yzopový čaj připravíte svařením 2 čajových lžiček sušeného yzopu a půl litru vody. Směs vařte 5 minut, 10 minut nechte vylouhovat, sceďte a můžete popíjet nebo odvar použít jako účinné kloktadlo při nachlazení. Yzopem můžete zajímavě ochutit a ozvláštnit i klasické víno. Nechejte louhovat 80 gramů čerstvého yzopu v litru bílého vína po dobu 8 dní. Víno do sebe přejme nejen chuť a vůni yzopu, ale i jeho léčivé účinky. Navíc má v této kombinaci i mírně afrodiziakální účinky.