Přejít na sekci článku:
Chutné a zdravé cedrové oříšky
zdroj: shutterstock.com
Ačkoliv se jedná o šišku z cedru uvnitř které jsou plody botanicky správně popsané jako semena, lidově se tyto plody nazývají oříšky. Plody sice nejsou tak velké jako oříšky vlašské či lískové, ale i tak si lidé na toto pojmenování již zvykli. Jedná se o lidové označení sibiřských domorodců, kde se jiné oříšky většinou nevyskytují. Místní obyvatelé velice ochotně sbírají šišky pro chuť samotných oříšků i pro jejich léčivé vlastnosti. Šišky se následně umístí do teplé místnosti, kde se rozevřou a třepáním z nich vypadají semínka, lidově tedy oříšky. Tato tradice se na Sibiři drží dodnes, bez prvotního ručního sběru šišek by se k vám produkty krásně zabalené ve fólii či ve skle nedostaly.
Ryze přírodní produkt lze získávat jen z přírody samotné. Jakákoliv syntetizace vitaminů či jiných látek vede jen ke zhoršení absorpčních vlastností. Zatímco vitaminy přijaté z cedrového oleje se vstřebají téměř s 90% úspěšností, syntetické vitaminy jsou vstřebatelné jen z 5 - 10 % a navíc obsahují plniva a pojiva. Další látky ze sibiřského cedru se prozatím nepodařilo syntetizovat, i když se o to snažila již řada farmaceutických firem. To opět nahrává přírodním produktům, které jsou jedinečné a komplexní. Cedrový olej může nahradit jakýkoliv jiný rostlinný olej, např. rakytníkový olej, kokosový olej, mandlový olej aj., jelikož obsahuje totožné látky mnohdy s ještě větší koncentrací.
Jak užívat cedrový olej a drť?
Návod na užívání výrobků z cedrových oříšků je velice jednoduchý, stačí jen mít olej nebo drť na kuchyňské lince při ruce, ať si na něj vždy vzpomenete. Olej i drť je totiž vhodné užívat při jídle, lze jej přidat do zeleninových i do ovocných salátů, do studených i do teplých pokrmů (až na závěr, kdy již nedochází k tepelným úpravám). Získáte tak nesrovnatelnou chuť pokrmů a zajistíte si plnohodnotou zdravou stravu obohacenou o důležité vitaminy a stopové prvky. Dávkování je 1 lžička cedrového oleje či drti z cedrových oříšků 2- 3x denně pro 1 osobu. Olej lze užívat kontinuálně během celého roku, skvělým přispěním pro vaše stravování bude doplnění těchto hodnotných prvků především během zimního období.