Přejít na sekci článku:
Jak na zdravou střevní mikroflóru?
zdroj: unsplash.com
Co tedy dělat pro to, aby mikrobiom v našem těle fungoval jak má? Určitě si pohlídejte příjem vlákniny. Podle výživových doporučení je třeba konzumovat 25–30 gramů vlákniny denně. Bohužel, většina Čechů má průměrný příjem vlákniny kolem 10 gramů denně. Jak příjem vlákniny zvýšit? Sáhněte po čerstvém ovoci a zelenině, přidejte luštěniny a celozrnné obilniny. Vyhýbejte se pečivu a výrobkům z bílé mouky. V těchto potravinách už moc vlákniny ani živin nenajdete a zkonzumujete tak zbytečně akorát prázdné kalorie.
Pro podporu růstu střevní mikroflóry jsou vynikající i kvašené potraviny, jako je kysané zelí, pickles či kimchi, které díky fermentačnímu procesu již mléčné bakterie obsahují. Jako první pomoc například po užívání antibiotik nebo jako akutní pomoc při střevní chřipce poslouží kvalitní probiotika.
Probiotika je vhodné brát také, když se chystáte vycestovat do rizikovějších zemí. Probiotické přípravky vybírejte ideálně takové, které kromě probiotických bakterií obsahují i prebiotika, což je vlastně krmení pro probiotika. Tím se podpoří množení těchto prospěšných bakterií. Přípravky nebo v ideálním případě i potraviny, které přirozeně obsahují kombinaci probiotik a prebiotik jsou označovány jako symbiotika kvůli vzájemné spolupráci těchto dvou složek.