Přejít na sekci článku:
Jak převést ajurvédu do praxe snadno a rychle
zdroj: shutterstock.com
V této podobě samozřejmě nemůžeme čekat nějaký extrémní léčivý efekt, kdo by chtěl využít ajurvédy jako plnohodnotné léčby zdravotních problémů, musí - jako vždy - vyhledat specialistu, který ho adekvátně zdiagnostikuje a doporučí individuální terapii. Ale pokud chceme využít ajurvédy ke zlepšení naší životosprávy, můžeme to udělat prakticky hned. Jak na to?
1Udělejte si test, ať víte, co jste zač a znovu si přečtěte stručnou charakteristiku všech tří dóš.
2Podle toho, která dóša u vás převažuje, si zkontrolujte denní jídelníček a upravte ho tak, aby co nejvíce odpovídal tomu, jaký by měl být.
3Počítejte s tím, že nevhodné jídlo vám může narušit rovnováhu - alkohol a stimulanty obecně narušují Vátu, pálivá, slaná jídla Pittu, fast food a těžká smažená jídla Kaphu. Takže pokud se nějakého takového “prohřešku” dopustíte, tak se to pokuste co nejdříve něčím vykompenzovat.
4Naučte se pozorovat své tělo, jak na jednotlivá jídla, situace nebo počasí reaguje a zkoušejte odhadnout, které z dóš je asi za reakci zodpovědná. Lépe porozumíte sami sobě a zjistíte, co vám dělá dobře a co ne a časem budete schopni reagovat daleko rychleji a zahnat problém již v zárodku.
5Sledujte počasí - vlhko a zima zhoršuje Kaphu, Slunce a vítr Pittu, zima a sucho Vátu, takže se tomu snažte přizpůsobit. Pokud u vás převažuje typ Váta, tak vám v mrazivém dni rozhodně neudělá dobře oběd sestávající ze zeleninového salátu a kávy, což je obvyklá strava nervózních, chronických dietářů.
6Speciální ajurvédské čajové směsi mohou velmi dobře podpořit snahu o snížení váhy nebo podporu imunity, jsou totiž poskládané trochu jinak než naše západní bylinné směsi. Bývají ale často silnější a obsahují byliny a koření, na které nejsme zvyklí, takže je třeba minimálně na začátku dodržovat předepsané dávkování.
7Uvařte si vlastní přepuštěné máslo - kupte dobré máslo, ideálně od nějakého farmáře, nechte rozpustit v kastrůlku a nechte vařit na mírném ohni. Sbírejte pěnu, dokud se tvoří, máslo bude tvořit pěny stále méně, ve finále dostane zlatou barvu a na dně se začne tvořit sedlina. V tu chvíli odstavte z ohně, přelijte přes plátýnko nebo opatrně slijte a nechte zatuhnout. Lze uchovávat při pokojové teplotě, ale v ledničce to je přece jen jistější.
8Dóša Váta je nejrychleji z rovnováhy a jistým způsobem ovlivňuje ty ostatní, takže vyměňte cigarety a alkohol za nějaký dobrý dortík (ideálně nějaký zdravý, třeba v raw verzi, ale ajurvéda nezavrhuje ani máslo a cukr…). Nebo snad máte nějaký lepší důvod či víte o jiném systému, kde dezert zastoupí pilulky? :-)