zdroj: pixabay.com
Raw dieta je aktuálně velkým trendem a v poslední době zažívá velký boom podobně jako veganství. O co tedy přesně jde? Zatímco veganství je o vynechání potravin živočišného původu ze svého jídelníčku a často bývá motivováno hlavně etickými důvody, k raw stravování většinu lidí dovedou ty zdravotní a je to vlastně taková další úroveň veganství (I když existují i raw odnože, kdy se živočišné produkty v syrové podobě konzumují). Raw dieta vychází z předpokladu, že se tepelnou úpravou jídla většina živých enzymů, vitaminů, minerálů a dalších stopových prvků zničí.
Proto vyznavači raw stravování konzumují potraviny, které nebyly upraveny teplotou vyšší než 42 °C. Někteří povolují i 45 °C a ti ortodoxnější se snaží nepřekračovat teplotu 36,5 °C. Vychází z toho, že to je teplota, kterou naše tělo přirozeně má, a tedy by v ní i všechny výživné látky měly být schopné přežít. Takže co si tak na raw stravě můžete dát? Tepelně neupravenou zeleninu, ovoce, oříšky, semínka a naklíčené obilniny a některé druhy luštěnin. Pokud nejste raw z etických důvodů a nevadí vám to, můžete konzumovat i syrové maso, vejce či nepasterizované mléko.
Raw
Nemusíte se ale bát, raw stravování není jen o chroupání syrové mrkve zajídané salátem. Ze syrových surovin se dají vykouzlit úplné zázraky, a pokud jídlo i dobře ochutíte, můžete zažít i lepší gurmánský zážitek než s jídlem vařeným. Můžete si při přípravě jídla i různými způsoby vyhrát. Asi základním kamenem raw stravování jsou různé čerstvě odšťavněné šťávy či smoothie. Na jídelníčcích spousty kaváren se teď také hodně objevuje nabídka raw dezertů. Suroviny můžete ale i sušit ve speciální sušičce, která nepřekročí danou teplotu, a vyrobit si tak třeba raw sušenky nebo pizzu. Navíc si klidně můžete „uvařit“ i zeleninovou polévku. Potřebujete si jen pohlídat, aby nebyla překročená teplota a jídlo se vlastně jen lehce ohřálo.
A co z toho všeho vůbec budete mít? Zlepší se vám trávení, pročistí a zkvalitní pleť, rozjasní oči a budou vám rychleji růst vlasy. Po čase se vám také obnoví chutě, nebudete muset tolik pokrmy kořenit, a přesto vaše chuťové pohárky zažijí při každém jídle doslova explozi slasti. Mnoho rawistů také přísahá, že jim díky syrové stravě zmizely vrásky a šedivé vlasy. Pro mnoho lidí je raw dieta výborným prostředkem ke zhubnutí nežádoucích kil navíc. Je také mnoho lidí, kteří tvrdí, že díky raw stravě se jim podařilo vyléčit z rakoviny bez jakéhokoliv dalšího lékařského zákroku.
Raw strava má tedy určitě nesporné výhody. Ale přeci jen se i nějaké nevýhody najdou. Během letního období, kdy je ovoce a zeleniny všude dostatek, je dodržování pravidel syrového stravování velice jednoduché. Horší už je to v zimě a to nejen kvůli nedostatku čerstvých surovin, ale také proto, že syrová strava dost ochlazuje, někteří lidé pak mohou cítit neustále pocity chladu a chybí jim teplé jídlo. I když je raw strava čím dál dostupnější, pořád ještě se takto nejde najíst úplně všude. Proto tento životní styl vyžaduje trochu víc plánování a popřípadě i domácí přípravy.
Raw till 4
zdroj: pixabay.com
Raw till 4 funguje na podobném principu jako klasické raw, jen s tou výjimkou (jak už volný překlad z angličtiny „syrově až do čtyř“ napovídá), že jíte syrové potraviny až do čtyř hodin odpoledne a pak si už můžete připravit nějaké klasické vařené jídlo. Vyznavači raw till 4 však většinou dodržují i další pravidlo - a to, že jí především potraviny s vysokým obsahem sacharidů a minimem tuků a bílkovin. Vycházejí z toho, že i naši předci se vysokosacharidovou stravou živili před tím, než se z nich stali lovci a zemědělci. Takže na raw till 4 jíte během dne především kvanta ovoce a večeři si připravíte nejlépe na obilninovém základu s hromadou zeleniny a sem tam si jídlo zpestříte ořechy či naklíčenými luštěninami.
Raw till 4 je výhodné pro ty, které při klasické raw dietě přepadají nesnesitelné chutě na vařené jídlo a u RT4 si jej mohou bez výčitek svědomí dopřát. Tato výhoda je zároveň však i nevýhodou, protože někteří jedinci se slabší vůlí se po ochutnání vařeného jídla vrací zpátky ke klasickému stravování. Pokud však pevnou vůli máte, je pro vás Raw till 4 ideální. Údajně totiž stačí jíst ze 70-80 % raw, abyste na sobě příznivé účinky syrové stravy pocítili. Někteří vitariáni však říkají, že jim vařené jídlo po určité době nedělá dobře, je jim po něm těžko a mají málo energie. Raw till 4 můžete praktikovat podobně jako klasické raw. Nebudete se muset vyhýbat konzumaci tučnějších potravin, jako jsou ořechy a semínka. Dodržovat budete hlavně to pravidlo o syrovosti potravin a na večeři si navíc budete moct uvařit něco lehkého a zdravého.
Raw till 4 je také dobré pro chladnější oblasti nebo v zimním období, kdy si většina z nás svůj den bez alespoň jednoho teplého jídla nedokáže představit. Pokud se rozhodnete raw till 4 nebo raw vyzkoušet a nebude vám vyhovovat, nic se neděje. I když se rozhodnete se pravidly raw stravování kompletně neřídit, můžete si z těchto stravovacích stylů stejně něco odnést – hlídat si, jestli jíte dostatečné množství ovoce a zeleniny každý den, zásobovat svá těla různými druhy semínek a oříšků a ulehčit svému zažívání omezením konzumace živočišných bílkovin.