Sedm látek, kterých se v kosmetice zbytečně bojíte

5,0 5
10

Sedm látek, kterých se v kosmetice zbytečně bojítezdroj: pixabay.com

Kosmetický průmysl ušel v oblasti rozvoje dlouhou cestu, na které bylo objeveno mnoho látek, které se porůznu využívají ve výrobcích péče o pleť a pokožku. Ne všechny jsou zdraví prospěšné, ale díky neustálému vylepšování technologií máme k dispozici i takové, které jsou přímo kosmetickými bombami. Nebo takové, které i když jsou chemického původu, se mohou bezpečně používat právě v tak citlivém odvětví, jako je kosmetický průmysl. Čím dál přísnější normy, které stojí na straně spotřebitele, nutí výrobce, aby postupně měnili složení výrobků a vyřazovali z nich látky, které jsou sporné nebo mohou vyvolávat kožní či jiné problémy.

Následujících sedm přísad, které zní krkolomně a chemicky a může se zdát, že se jedná o jedy, kterým bychom se měli vyhnout, jsou ve skutečnosti naprosto bezpečné a přináší spotřebiteli mnoho výhod. My vám přinášíme seznam složek, u kterých si můžete být jisti, že vám neublíží, i když jsou chemického původu. Je pravdou, že mnoho složek, které jsou uvedeny pod cizími názvy, se nám jen velmi špatně pamatují nebo vyslovují. Například obyčejný jojobový olej, který najdeme v seznamu přísad jako Simmondsia chinensis. Věděli jste, že kyselina askorbová je obyčejný vitamin C? Nebo že vitamin E máte hledat pod názvy tokotrineol nebo tokoferol?

Pojďme si tedy popsat těch slíbených sedm neškodných ingrediencí.

MSM (metylsulfonylmetan)

Strašidelný název skrývá organickou sloučeninu síry, která se nachází v rostlinách, ovoci, zelenině, rybách, vejcích, mase a mléku. Je to přirozeně se vyskytující látka, která se denně dostává do lidského organismu, je potřebná pro dobrý stav kloubů a vlasů. Pomáhá snižovat artritické bolesti a když je MSM aplikována lokálně, povzbuzuje hydrataci kůže, působí protizánětlivě a má dobré účinky na podrážděnou a citlivou pokožku.

Kyselina hyaluronová

Je další látka, přirozeně se vyskytující v lidském těle, jde o typ sacharidů (složených z jednoduchých cukrů) navázaných na vodu. Využívá se ve výrobcích pro péči o okolí očí, klouby, svaly a pokožku celkově, obzvláště v omlazujících řadách a hydratačních přípravcích.

Xanthanová guma

Je sacharid vyrobený fermentací. Výrobci fermentují sóju, pšenici, kukuřici nebo mléčné cukry, do kterých přidávají bakterii Xanthomonas campetris. Vznikne slizovitá látka, která se používá jako emulgátor a zahušťovač ve výrobcích péče o pleť. Fermentací se vyrábí např. pivo, pickles nebo kvašené zelí, jedná se o naprosto přirozený proces. Jedinou nevýhodou xantanové gumy je to, že pokud je vyrobena z pšenice, může být špatně snášena alergiky na lepek. Protože se ale výrobci více a více přiklánějí k tomu, aby nepoužívali GMO plodiny, v organické kosmetice se setkáváme s bezlepkovou xantanovou gumou. Jinak je tato látka neškodná, nevykazuje toxicitu a nespouští alergické reakce.

Palmitoyl oligopeptid

Peptidy se přirozeně vyskytují v lidském těle. Můžete si je představit jako malé proteiny, některé jsou nosiči hormonů, které se díky nim dostávají do orgánů, jiné přenášejí smyslové informace a roznáší je po celém těle, další mají specifické funkce při tvorbě kolagenu a elastinu, podporují zlepšování struktury pokožky, snižují projevy stárnutí.

Kaprylyl, kapryl glukosid nebo Lauryl glukosid

Opravdu strašně znějící látky, že? Nemějte ale strach, nejsou tady, aby vám ublížily. Ve skutečnosti jsou dobrou a bezpečnou alternativou poměrně agresívních síranů, které se obvykle používají jako pěnidla v čisticích prostředcích a výrobcích osobní hygieny. Povrchově aktivní látky tohoto typu se vyrábí smícháním jednoduchých cukrů s alkoholy. Pokud pocházejí z ovoce, zeleniny nebo kokosového ořechu, nevykazují dráždivost a jsou bezpečné pro člověka.

Kyselina p-anisová (Acid Draconic)

Je odvozena z anýzu, rostliny, která se pěstuje převážně ve východním Středomoří a jihozápadní Asii. Kyselina p-anisová, která se přirozeně vyskytuje v rostlině, má antiseptické a antibiotické účinky, působí proti plísním a také jako vonná složka. Ve výrobcích přírodní kosmetiky jej najdeme tam, kde se v konvenčních prostředcích používají parabeny, které jsou z pohledu organické kosmetiky brány jako jedovaté konzervační látky.

Maltooligosyl glucoside / hydrogenovaný škrobový hydrolyzát

Je to směs sirupových sacharidů (Maltooligosyl glucoside) a kukuřičného škrobu. Pomáhá udržovat dobrou hydrataci kůže, uklidňuje citlivou pokožku, snižuje riziko jejího podráždění.

Pokud tedy narazíte ve složení kosmetiky na tyto látky, můžete si být stoprocentně jisti, že neohrozíte vaše zdraví ani životní prostředí.

Jak se vám článek líbil?