Přejít na sekci článku:
Mléčná kyselina
zdroj: shutterstock.com
Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením. Má hydratační, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vzhledem k tomu, že má výbornou uklidňující schopnost a zároveň dokáže potlačit tvorbu bakterií, přidává se hlavně do kosmetiky určené na ošetření aknózní, mastné či smíšené pleti. Má zároveň exfoliační a lehce bělicí účinek. Urychluje regeneraci a hojení pleti. Podporuje obnovu ochranného kožního filmu. Kromě mléka je obsažena také v kvašeném zelí či pivu, může proto být bez problémů nahrazena rostlinnými zdroji s naprosto identickými účinky.
Mléčný protein
Mléčný protein se z mléka extrahuje pomocí hydrolýzy. Má zvlhčující a zjemňující účinek, proto jej můžeme najít hlavně v pleťových krémech, maskách a tělových mlékách. Do vlasových přípravků se zase přidává pro zvětšení objemu vlasů. Můžeme jej velice snadno nahradit rostlinnými proteiny. Velmi dobře se jako náhrada osvědčil sojový protein. Do šamponů se s úspěchem přidává rýžový protein, který má snad ještě lepší objemový účinek. Pro zjemňující účinek se jako náhrada využívá zase ovesný protein.
Pokud si chcete být na 100 % jistí, jakého původu jsou suroviny v kosmetických přípravcích, které si plánujete koupit, můžete si je jednoduše vyfiltrovat. Pokud chcete bez živočišných produktů, zaměřte se na ty, které jsou označené logem „vegan“.