S konopím proti suché pleti i proti akné!

5,0 5
5

Konopízdroj: shutterstock.com

Konopí je jedna z nejstarších hospodářských rostlin, která se využívá už celá staletí. Z konopí vznikaly textilie, látky nebo lana. Ze semen se vyráběl lisováním konopný olej, který našel uplatnění v potravinářství i jako kosmetický prostředek. Lidové léčitelství zase konopí využívalo pro jeho tlumivé účinky jako lék proti bolesti a proti mnoha dalším onemocněním. Díky tomu se stalo konopí nenahraditelnou rostlinou pro domácí využití. V 19. století začalo být konopí využíváno farmaceutickými společnostmi, které vyráběly konopné extrakty, tinktury a pastilky pro domácí použití. Až později se se začalo konopí ve velké míře používat spíše jako lehká droga a brzy získalo velkou popularitu díky svým omamným účinkům. Během americké prohibice například právě kouření konopí představovalo velmi oblíbenou náhražku alkoholu.

Pro své omamné účinky je v dnešní době pěstování konopí zakázáno a penalizováno. To však neplatí pro tzv. technické neboli seté konopí, které bylo vyšlechtěno tak, aby konečná rostlinka postrádala onu typickou vlastnost – své omamné účinky. Díky tomu je pěstování technického konopí možné i v dnešní době, seté konopí se využívá v medicíně, v potravinářství, v kosmetice, ale také třeba ve stavitelství. Konopná semínka jsou velmi oblíbená pro své vysoce výživné schopnosti, oblečení z konopí je stále populárnější a čistý konopný olej je zase vyhledávanou surovinou pro výrobu kosmetiky.

Přejít na sekci článku:

Složení konopného oleje

Konopný olej má zelenou barvu a jeho chuť je podobná oříškové, ovšem má mírně nahořklou pachuť. Za studena lisovaný konopný olej má mnoho významných živin a je vhodný pro konzumaci i jako olej pro péči o pleť a pokožku celého těla. Obsahuje totiž velké množství esenciálních mastných kyselin, mezi hlavní patří kyselina linolová a linolenová. Olej dále obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6, C a E, fytosteroly, chlorofyl a lecitin.

Rostlinný olejzdroj: shutterstock.com

Díky svému složení má konopný olej také výrazné antioxidační účinky, a působí tak proti předčasnému stárnutí pokožky. Konopný olej je vhodný pro všechny typy pleti, pro velmi suchou i přecitlivělou, stejně tak i pro mastnější a problematickou. Konopí působí protizánětlivě, uklidňuje a napomáhá k normalizaci pleti. Konopný olej obsahuje ceramidy, tedy tuky, které napomáhají správné hydrataci pleti. Kosmetika obsahující konopný olej je velmi dobře snášena i citlivou pletí, je vhodná pro malé děti, těhotné i kojící ženy nebo pro přecitlivělou pleť.

Olej je dokonale výživný a skvěle funguje i jako ochranná bariéra pleti. Má silné protizánětlivé, antibakteriální, antialergické a regenerační schopnosti. Skvěle poslouží při léčbě kožních onemocnění, má pozitivní účinky na dermatitidu, atopický ekzém, akné, opary nebo lupy ve vlasech. Konopný olej má uklidňující a zvláčňující účinky, chrání pokožku před popraskáním a vysoušením, slouží jako ochranná bariéra, a předchází tak i poškození pokožky nepříznivým vnějším prostředím.