Chia pudink: ke snídani i jen tak

5,0 5
2

Chia pudink: ke snídani i jen takzdroj: istockphoto.com

Pokud bych měla jmenovat jednu ze superpotravin, která mi učarovala asi nejvíce, tak by to byla chia semínka. Ono se superpotravinami je totiž občas ta potíž, že když pánbůh rozdával, tak si šly dvakrát do fronty zdraví a nestihly už pultík s chutí. Takže většina superpotravin chutná dost zvláštně. To chia semínka na to jdou jinak. Vlastně samy o sobě nechutnají skoro nijak, ale přitom jsou prospěšná až na půdu. Stačí si chia pudink jen dobře dochutit a zdravá snídaně nebo svačina je hotová hned.

Hlavní supersilou chia semínek je schopnost zadržovat vodu. Díky tomu dodávají tělu hydrataci a navíc dokáží zasytit na dlouhou dobu. Obsahují také vyvážený poměr živin, proteiny, kvalitní sacharidy a tuky. Jsou ideální výživou pro sportovce a fyzicky aktivní, dodávají tělu energii, působí pozitivně i na zažívací a kardiovaskulární systém. Jsou velmi snadno stravitelná, nezatěžují organismus, ale dodají mu dostatečné živiny. Jsou skvělou svačinkou po sportovním výkonu nebo snídaní před dlouhým dnem. A přitom je tak jednoduché si je připravit.

Základní chia pudink

Je to jednoduché, stačí smíchat chia semínka a nějakou tekutinu. Semínka do sebe nasají tekutinu, vytvoří gel, spojí se v hutnou hmotu, neboli chia pudink. Jak ale vychytat přesný poměr a získat ten nejlepší chia pudink? Je to jednoduché, stačí zachovat dávkování a dodržet postup. Budete potřebovat 2 lžíce chia semínek na 100 ml tekutiny. Nejdříve dejte chia semínka do skleničky, přilijte třeba mléko a nechte asi minutku odstát. Mléko aktivuje semínka a ta do sebe začnou nasakovat tekutinu. Po jedné minutě zamíchejte, díky tomu se semínka rovnoměrně rozprostřou a všechna do sebe nasají tekutiny stejně. Výsledná pudinková hmota je pak kompaktnější a jemnější.

Chia pudink: ke snídani i jen tak

Chia pudink si můžete dochutit jakkoliv. Úplně nejjednodušším receptem je třeba:

  • 4 lžíce chia semínek
  • 200 ml sojového mléka
  • hrst sušených brusinek
  • lžička drcených kakaových bobů
  • lžička třtinového cukru s melasou
  • špetka skořice

 

Do skleničky dejte všechny ingredience a zalijte je mlékem. Nechte odstát asi minutu a poté pořádně promíchejte. Nechte opět stát asi pět minut a ještě jednou zamíchejte. V té chvíli už by se měl tvořit pudink a hmota by měla mít hutnou sulcovitou konzistenci. Pudink ve skleničce ozdobte a nechte odpočinout v ledničce. Můžete podávat klidně už za půl hodiny, ale pudink vám v ledničce vydrží připravený i na druhý den. Přidat můžete čokoládu, kakao, oříšky, další semínka nebo sušené plody.

Chia semínka na snídani místo ovesné kaše

Chia semínka si ale můžete připravit ještě výživnější na ráno. Stačí zkombinovat ovesné vločky a trošku chia. A taky všechny možné příchutě, které máte rádi. Vločky, které necháte namočit přes noc, chutnají skoro jako ovesná kaše, jsou plné vlákniny a živin, které vám dodají energii pro každé ráno. A stejně tak i chia. Takže teď už je jen na vás, jak to zkombinujete, necháte v noci odpočinout v ledničce a ráno přidáte do kabelky. Pro pohotovostní snídani, hned jako první věc, až přijdete do kanceláře. Budete potřebovat:

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce chia semínek
  • 250 ml špaldového nápoje
  • hrst hrozinek
  • drcené kakaové boby

 

Chia pudink: ke snídani i jen tak

 

Do krabičky dejte ovesné vločky a chia semínka, přidejte hrozinky a vše zalijte rostlinným mlékem. Nechte chvíli odpočinout a poté pořádně zamíchejte. Chia semínka a ovesné vločky se rovnoměrně rozloží a začnou vytvářet pudinkovou kaši. Dozdobte drcenými kakaovými boby a dejte vše odpočinout alespoň na 6 hodin do ledničky. Ráno vyndejte a rovnou se pusťte do snídaně. Vločky a chia si můžete i dosladit nebo posypat třeba kakaem.

Jak se vám článek líbil?