zdroj: biooo.cz
Dnes mám pro vás pár tipů, jak oslavit konec roku chutně a zdravě. Co si budeme vykládat, vánoční svátky dost útočí na náš trávicí systém, a tak můžeme závěr roku trochu vybalancovat lehčí stravou doplněnou nějakým tím dobrým mokem.
Můžeme letos zkusit vynechat všeobecně oblíbené chipsy a zkusit pro změnu jinou alternativu, stejně chutnou, ale zdravější. Věřím, že ani vaše děti vás nepošlou do háje, když jim místo mísy chipsů připravíte prima slané krekry spolu s drobnými chuťovkami. Navíc slané krekry jsou ideální právě k popíjení a může to být klidně i džus.
Sýrové krekry
Ingredience
- 130 g sýru ementál či gouda
- 150 g másla
- 200 g špaldové mouky (ideálně celozrnné)
- 6 lžic smetany
- oregano
- sůl
- 4 lžíce slunečnicových semínek (mohou být i pražená a solená)
Postup
Nastrouháme sýr na jemno a spolu s máslem, které jsme nechali povolit při pokojové teplotě, moukou a smetanou, 2 lžičkami oregana a ½ lžičkou soli vypracujeme těsto. Těsto necháme ztuhnout v lednici cca 20 minut, ale klidně si ho můžete připravit i den nebo dva předem. Poté těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučeném vále vyválíme z každého dílu plát zhruba ve tvaru čtverce, z kterého nakrájíme malé čtverečky. Čtverečky naskládané na plechu s pečicím papírem dáme péct do vyhřáté trouby a upečeme do zlatova.
Pokud se vám nechtějí péct krekry z vlastního těsta, jednodušší varianta je koupit listové těsto už rozválené a z něj buď vykrajovat formičkami nějaké veselé tvary nebo pouze jednoduché čtverečky, kolečka či tyčinky. Pomažte je vejcem, posypte oreganem a solí a přidejte pár slunečnicových semínek.
Hotové krekry, ať už ty sýrové nebo z listového těsta, můžeme zobat jen tak, anebo si je můžeme vylepšit nějakým dipem či pomazánkou. Já jsem tentokrát zvolila vynikající avokádovou.
Ačkoliv je avokádo vlastně ovoce, nemá vůbec sladkou chuť, takže z něho můžeme dělat skvělé slané dobroty. Tyto plody ze stromu s krásným názvem Hruškovec přelahodný mají opravdu přelahodnou jemnou chuť. Navíc avokádo je velice výživné a řadí se mezi superpotraviny, obsahem živin může konkurovat vejcím i masu, takže je ideální například pro vegany.
Pomazánka z avokáda
Není nic jednoduššího než tato pomazánka. Nejtěžší může být leda výběr vhodně zralého avokáda v obchodě. Plod by měl být akorát měkký, ani moc ani málo, ale i když koupíte avokádo úplně tvrdé, doma vám dozraje při pokojové teplotě, nicméně ho nebudete moct použít okamžitě. Chce to trochu cviku a zkušeností při nakupování tohoto ovoce. Na pomazánku rozpůlíte 1 avokádo podélně, vyjmete pecku a obsah lžičkou vydlabete do misky, rozmačkáte vidličkou, osolíte mořskou solí a pepřem dle chuti a celé kouzlo je hotovo. Tuto pomazánku pak můžete použít jak na krekry, tak i na bagetky a jednohubky.
Ideální je nakrájené bagetky opéct na pánvičce na sucho, pak namazat avokádovou pomazánkou a ozdobit zeleninou či mozarellou, kvalitní šunkou atd. Určitě nezapomeňte malinko posypat na jemno nakrájenou feferonkou, dodá chuťovkám říz.
Užijte si krásně závěr roku a do toho nového roku vykročte pravou novou a bez kocoviny!