Avokádový olej pro zdraví a krásu

5,0 5
4

Avokádový olej pro zdraví a krásuzdroj: pixabay.com

Avokádový olej pochází z rostliny, jejíž botanický název zní Persea americana Miller nebo se také používá jeho zkrácená verze Persea gratissima, český název je hruškovec přelahodný. Může dorůst až do výšky 15 m. Olej se vytlačí z dužiny sušených plodů a pak se odstředí. Když je čerstvý, má světle zelenou barvu, ale následně zhnědne a voní po koření.

Hojně se kombinuje s olejem ze sezamu, má vysoký obsah vitaminu D a sterolu, využívá se při artróze. Ve směsi s rozmarýnem působí proti padání vlasů. Je jedním z nejvhodnějších nosných olejů v aromaterapii, protože dokáže proniknout velmi hluboko do pokožky. Protože obsahuje sterol, je oblíbený při péči o stárnoucí pokožku, ocení jej hlavně ženy po menopauze. Zvláčňuje a regeneruje pleť. Kromě zmíněných složek obsahuje kyseliny palmitovou, palmitolejovou, stearovou, olejovou, linolovou a alfa linolenovou.

Avokádo je považováno za jednu ze superpotravin. Je bohaté na různé živiny, vitaminy a minerály a dobrým zdrojem mononasycených mastných kyselin. Má nízký obsah cukru. Obsahuje řadu prospěšných minerálů: vápník, železo, hořčík, draslík, měď, mangan, fosfor a zinek. Ale také vitamín C, B6, B12, B1, B2, B5, A, D, K, E, thiamin, riboflavin a niacin. Je skvělým zdrojem vlákniny, jedním avokádem můžete pokrýt více než 40 % její denní potřeby. Najdeme v něm také jedinečnou sbírku organických sloučenin, jako jsou fytosteroly, karotenoid a flavonoidy.

Záchrana pro studenty

Dalším důležitým prvkem v avokádu, je velmi prospěšný lecitin. Jeho název pochází z řeckého λέκιϑος /lekifos/ (žloutek). Je to jiné pojmenování látky, která se vyslovuje poměrně krkolomně: fosfatidylcholin. Jak vidíme na řeckém slově, je hojně obsažen ve žloutku. Lecitin je nutný pro to, aby dobře fungoval náš centrální nervový systém. Podporuje mozkovou činnost, doporučuje se užívat studentům při učení se na zkoušky. Velmi dobré výsledky mívá u pacientů po mozkové mrtvici, kterým napomáhá se rychleji vrátit do normálního života a usnadňuje jim znovu objevování výrazů, které používali před jejím atakem.

Olej z avokáda napomáhá při trávení, snižuje příznaky zácpy i průjmu, odstraňuje zápach z úst. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin, které pomáhají chránit oči před onemocněním. Díky obsahu draslíku se stará o rovnováhu tekutin v těle a tím chrání ledviny. Avokádo se doporučuje konzumovat při akutním nedostatku vitamínu K. Ocení ho i těhotné, protože díky vitamínu B6 snižuje ranní nevolnosti.

Olej na pleť

Avokádový olej je skvělý pro odstraňování make-upu a masírování obličeje. Pro tento účel jej ani nemusíte míchat s éterickým olejem. Pokud ale chceme pečující olej, který používáme denně, zředíme jej třeba s hroznovým olejem a přidáme do něho například růži, neroli a ylang-ylang. U stárnoucí pokožky můžeme ještě doplnit kadidlo nebo myrhu. Na 20 ml nosného oleje dáváme 10 kapek éterického.

Olej z avokáda lze s úspěchem využít také na suchou kůži nohou. Jeho silně hydratační vlastnosti ji krásně zjemní. Pokud si uděláte DIY masku z jednoho šťouchaného avokáda a lžičky avokádového oleje, určitě tím nic nezkazíte, ba naopak touto vitaminovou bombou podpoříte krásu pleti. Masku nedávejte na okolí očí, nechte ji 10 minut působit a následně ji smyjte vlažnou vodou.

Avokádový olej působí preventivně proti rakovině prsu a prostaty, obsahuje hodně hořčíku, takže detoxikuje z těla těžké kovy (olovo, rtuť). Další jeho výhodou je, že posiluje srdce. Pokud chcete zhubnout, určitě jej zařaďte do svého jídelníčku.

Avokádový olej pro zdraví a krásu

Rizika a možné alergické reakce při konzumaci

U některých lidí se po konzumaci avokáda může objevit alergická reakce. Běžně se projevuje jako typické projevy migrény: bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a přecitlivělost na světlo.

Pesto s avokádovým olejem

Ingredience:

  • 1/3 šálku extra panenského avokádového oleje
  • 1 šálek čerstvé bazalky
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy

 

Postup:

Smíchejte dohladka všechny ingredience v mixéru a můžete ihned konzumovat.

Jak se vám článek líbil?