Esenciální olej Myrha

5,0 5
2

Esenciální olej marhazdroj: shutterstock.com

Dalším z darů, který nesli Tři králové, byla myrha. Takže na ní také bude něco zajímavého. Svého času byla i populárnější než kadidlo a dokonce cennější než zlato. Časem se její popularita s kadidlem srovnala a jelikož myrha má představovat ženský princip a kadidlo mužský, bývají ve vykuřovacích směsích zastoupeny obě pryskyřice. Ale jak už to se všemi starověkými magickými ingrediencemi bývá, ani v tomto případě nejde jen a pouze o vůni.

Botanicky je myrha s kadidlem příbuzná a stejně jako u kadidla se jedná o pryskyřici, která se buď používá jako vykuřovadlo sama o sobě nebo je z ní destilací získáván éterický olej. Myrha je také jedním z těch starých léčivých prostředků, jejichž použití zmiňují už staroegyptské texty, o Bibli nemluvě. Vyskytuje se na různých místech v Africe a na Arabském poloostrově, ale nejlepšími vlastnostmi oplývá myrha získávaná ze stromů rostoucích v Somálsku.

Přejít na sekci článku:

Myrha v kosmetice

Kvůli svojí specifické vůni není myrha zrovna nejoblíbenější ingrediencí v pleťové kosmetice, což je velká škoda. Myrha je totiž jeden z olejů, které mají úžasné účinky na pleť a to zejména na pleť zralou. A co vše myrha s pletí dokáže?

Myrha v kosmeticezdroj: shutterstock.com

Hojí. Má vynikající hojivé účinky, takže je skvělým olejem na rány nebo jakkoliv poškozenou kůži, dokonce zmírňuje krvácení.

Desinfikuje. Čistí pleť a zabraňuje množení bakterií, případně hojí zánětlivá ložiska.

Stimuluje buněčnou obnovu. Podporuje růst nových buněk, čímž výrazně přispívá k posílení a zlepšení stavu pleti a působí proti vráskám.

Podporuje hojení ran a zmírňuje jizvy, urychluje hojení a podporuje rychlé zacelení ran.

Působí protizánětlivě a protiplísňově, takže je velmi vhodným olejem na mokvající ekzémy a rány.