zdroj: biooo.cz
Nebo to snad vidíte jinak? Jablka jsou typicky podzimní záležitostí. Je tedy pravda, že zrovna jablka koupíte bez problémů po celý rok. A nebo je skladujete ve sklepě, protože jablka vydrží opravdu dlouho čerstvá.
Ale ta vůně pečených jablek v županu se skořicí a špetkou cukru... tak to je typicky podzimní záležitost. Nebo jablka v karamelu. Voní to sladce, voní to omamně, voní to vlastně jako Vánoce. Což takto si dát jablečné sušenky?
Přejít na sekci článku:
Co s velkou úrodou jablek?
zdroj: shutterstock.com
Tak přesně takové otázky si zrovna doma klademe. Jablek totiž máme hodně. A na stromě se jich pořád ještě pár drží. No nic, takže co budeme s nimi dělat. Jablečný koláč je klasika. A taky štrůdl. A sušenky až taková klasika nejsou, ale chutnají taky dobře.
1 vejce
50 g másla
2 lžíce hnědého cukru
1 ½ hrnku mouky
1 lžička sody
½ hrnku konopných semínek
½ hrnku mandlí
4 lžíce javorového sirupu
1 hrnek strouhaných jablek
1 lžička skořice
1 lžička kardamomu
hrozinky
Nastrouhejte jablka, přidejte do nich vajíčko a rozpuštěné máslo. Dále přidejte cukr, javorový sirup, vybraná semínka, oříšky a sušené plody. Koření, skořici a kardamom, vmíchejte spolu s jedlou sodou do mouky a po lžičkách přidávejte od jablečné směsi. Konzistence by měla být hutná, aby se dala dobře nabírat lžičkou a tvarovat. Pečte na 200 °C zhruba 20 min a raději to hlídejte, abyste sušenky nepřipálili.