Lékořice

5,0 5
3

Lékořicezdroj: wikipedia.org

Při slově lékořice si asi většina z nás vzpomene na dětství a na lékořicové bonbony či pendreky. Lékořice má velice specifickou, nasládlou, štiplavě kořeněnou chuť, kterou buď milujete, nebo ji prostě nemůžete ani vystát. Pokud patříte mezi skalní fanoušky, potěší vás, že kromě výborné chuti má lékořice i široké spektrum blahodárných účinků. Pokud vám však lékořice nevoní, třeba vás následující tipy přesvědčí, abyste jí dali ještě jednu šanci.

Lékořice je velmi stará léčivka. Zmínky o jejím používání můžeme najít už na egyptských papyrusech nebo ve starých čínských herbářích. Lékořice je vytrvalá bylinka, která dorůstá do zhruba metrové výšky. Kvete nádhernými modrofialovými kvítky, ale k léčivým účelům se používá hlavně její kořen. Extrakt z něj se využívá nejen v cukrářství, ale také ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Přejít na sekci článku:

Vnitřní účinky lékořice

Lékořice je výborná především při dýchacích potížích. Dokáže totiž uvolňovat a rozpouštět usazené hleny a usnadňovat vykašlávání. Pomáhá s regulací tělesné teploty. Má totiž prokrvující a prohřívací účinky, což oceníte nejspíše hlavně v zimě, na druhou stranu ale dokáže pomoci i se snížením zvýšené teploty. Navíc ještě působí jako podpůrný prostředek při oslabené imunitě. To vše z ní dělá ideální bylinku nejen při rýmě a nachlazení.

Vnitřní účinky lékořicezdroj: shutterstock.com

Lékořice disponuje také antibakteriálními účinky, které oceníte nejen při dýchacích onemocněních. Odvar z lékořice je taktéž vynikající, pokud máte problémy se zažíváním, ať už akutní či dlouhodobější. Pomáhá zmírňovat průjem a přináší i úlevu při zácpě. Podporuje totiž tvorbu žaludečního hlenu, takže usnadňuje trávení potravin a pomáhá rozhýbat zlenivělá střeva. Povzbuzující účinky lékořice uplatníte nejen při běžné únavě, ale spolu s jejími imunostimulačními účinky tvoří výborný podpůrný prostředek při zotavování se z vleklého onemocnění.

V dřívějších dobách se lékořice pro svou sladkou chuť používala jako sladidlo, protože cukr platil za drahou a luxusní záležitost. Od toho se dnes už upustilo, avšak stále se používá jako plnidlo do některých léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť. Lékořici si můžete vychutnat nejen v podobě cukrovinek, ale můžete si z ní uvařit i čaj. Zejména v kombinaci se skořicí, hřebíčkem či kardamomem je ideálním zimním čajem. Lékořice by se však neměla používat dlouhodobě. Stejně jako u většiny bylin je v hodné po třech týdnech udělat pauzu. Dlouhodobé užívání lékořice může způsobit zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.