zdroj: shutterstock.com
Při vaření a pečení se obvykle bez koření téměř neobejdeme. Některé druhy však kromě toho, že dodají jídlu specifické aroma i chuť, mohou pozitivně působit na lidské zdraví. Typickým příkladem je skořice, kterou považovali za zázračnou již staří Řekové a Egypťané. Skořice je všestranně využitelná. Jako koření se hodí do celé řady pokrmů i nápojů, přidává se zejména do čajových směsí, do čokolády, celé řady moučníků a také do kávy. Kromě koření se z ní vyrábí éterické oleje či tinktury, přidává se do mýdel, mastí, kosmetických přípravků, ústních vod či zubních past. Ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby vylepšila jejich nepříjemnou chuť a podpořila rychlejší vstřebání do organismu. Dle rad, které se v rodinách tradují z generace na generaci, je skořice v kombinaci s medem zaručeným receptem proti chřipce či angíně.
Přejít na sekci článku:
Zdravá kůra
zdroj: shutterstock.com
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, což jsou stálezelené tropické stromy. Mezi nejvýznamnější a nejdůležitější z produkčního hlediska patří skořicovník cejlonský a čínský. Cejlonská skořice je považována za nejkvalitnější, je silně aromatická a kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, kdy se okraje svinují dovnitř a vznikají tak jakési dvojruličky. Skořicovník čínský pochází z Barmy a pěstuje se v jižní Číně, Thajsku a Indonésii. Skořice z tohoto stromu se využívala již ve starověku. Kůra čínského skořicovníku je hrubší, má červenější barvu a po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky nebo pruhy. Dobrou skořici lze poznat podle charakteristické, červeno-žluto-hnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle její specifické vůně.
Pro zachování vůně i chuti je velice důležité správné skladování skořice. Svitky je vhodné vložit do skleněné nádoby, která jde uzavřít, a tu posléze uchovávat při pokojové teplotě na tmavém a suchém místě. U mleté skořice je ideální postupovat stejně, ale pokud chcete nechat skořici v sáčku, dbejte alespoň na to, aby sáček nezůstal otevřený (lze ho opatřit speciální sponou na uzavírání sáčků nebo obyčejnou gumičkou či svorkou) a byl uchováván na suchém místě.
Skořice pomáhá:
- zlepšovat trávení
- při nevolnosti
- proti nachlazení
- odstraňovat bolesti svalů a kloubů
- snižovat projevy revmatismu
- v boji proti infekci
- v boji proti celulitidě
- snižovat hladinu špatného cholesterolu
- podporovat apetit
- mírnit menstruační potíže
- mírnit kašel