Sladká chuť bez kalorií

5,0 5
5

Sladká chuť bez kaloriízdroj: shutterstock.com

Nízkokalorické sladidlo, které je přírodního původu a ještě k tomu je zdravé, to se zdá být hodně nereálné. Ale opak je pravdou. Stévie sladká je tropická rostlinka pocházející z Jižní Ameriky, která všechny tyto podmínky splňuje a umí toho vlastně mnohem víc. Stévie je vhodná pro diabetiky, snižuje hladinu krevního cukru, zlepšuje zažívání a je celkově prospěšná pro náš organismus. Díky tomu je stévie mnoha zemích schváleným sladidlem i zdravým doplňkem stravy.

Přejít na sekci článku:

Léty prověřené sladidlo

Jestliže si chcete dopřát sladký koláč nebo si trochu přisladit čaj, můžete použít klasický bílý cukr, který je plný kalorií a celkově není příliš zdravý. Nebo můžete sáhnout po umělém sladidle, které má sice zanedbatelnou kalorickou hodnotu, ale zdravé není ani náhodou. Stévie je tak doslova pokladem, který je sladký, přírodního původu a ještě zdravý. Navíc, stevie stačí použít i pro výrazné přislazení malé množství, neboť je mnohem sladší, než cukr. Uvádí se, že stévie je zhruba 300x sladší než bílý řepný cukr, 10 gramů stévie tedy odpovídá třem kilogramům obyčejného cukru.

Léty prověřené sladidlozdroj: shutterstock.com

Lístky stévie jsou přirozeně sladké díky obsaženým glykosidům steviosidu, steviolbiosidu a rebaudiosidu. Kromě toho obsahují minerální látky, malé množství vitaminů a také rutin. Nejvyšší množství látek je obsaženo v čerstvých lístcích, přesto je natolik malé, že pro nás nemá žádné zásadní výživové hodnoty. Avšak dohromady tvoří unikátní kombinaci, která má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky a dělá tak ze stévie zdravé sladidlo.

Bílý prášek získaný ze stévie nezvyšuje hladinu krevního cukru a je tak hodně oblíben mezi diabetiky, při nadváze i redukčních dietách. Naopak, dokonce dokáže stabilizovat hladinu krevního cukru a upravuje i vysoký krevní tlak. Obsažené účinné látky také posilují vylučování travicích šťáv a stimulují činnost slinivky břišní, zvyšují tak zdravou chuť k jídlu a mírní nechutenství. Antibakteriální účinky stévie se osvědčují i v ústní hygieně, neboť glykosidy mají podobné účinky jako fluor: eliminují výskyt zubního kazu a chrání celou ústní dutinu před záněty.