Zdraví v každé kostičce čokolády

5,0 5
5

Čokoládazdroj: shutterstock.com

Osobně znám jen málo lidí, kteří nemají rádi čokoládu. Ona totiž ta tmavá tabulka sladké pochutiny dokáže nejenom potěšit smysly a dodat tělu rychlou energii, ale také působí pozitivně na naši mysl. Už staří Aztékové znali tyto prospěšné posilující účinky na tělo i mysl a považovali čokoládu za nápoj bohů. Před staletími si ale čokoládu užívali pouze ve formě horkého nápoje, smíchanou pouze s vodou a kořením. Podle kolonistů ale nebyl nápoj příliš chutný, měl zvláštní hořko- kyselou příchuť, a tak jej vylepšovali nejprve medem a poté i cukrem. Pití této horké čokolády se v jižní Evropě, obzvláště ve Španělsku, stalo velice populární záležitostí a postupně se rozšířilo do celého ‘civilizovaného’ světa.

Na první tabulku čokolády, tak jak ji známe dnes, si lidé museli počkat až do poloviny 19. století, kdy se začala vyrábět čokoláda také v pevném stavu. Brzy poté přišla na řadu i mléčná čokoláda a také čokoládové pralinky. Dnes si čokoládu dopřáváme v pevném i tekutém skupenství, navíc ochucenou zajímavými ingrediencemi, které chuťový požitek ještě zesilují. Čokoláda ale není jenom oblíbenou sladkostí, pokud si dopřejete kostičku kvalitní čokolády, prospíváte tím také svému zdraví a psychické pohodě.

Přejít na sekci článku:

Čokoláda pro dobrou náladu

Čokoláda pro zdravízdroj: shutterstock.com

Po čokoládě saháme nejenom když chceme mlsat, ale také ve chvílích stresu a napětí, kdy si potřebujeme ‘obalit nervy sladkým’. Ale je to opravdu tak, pravidelná konzumace kvalitní čokolády v jakékoliv podobě má prokazatelný pozitivní vliv na naši mysl, uklidňuje nás, zlepšuje náladu a dokonce působí proti stresu. Švýcarská studie zkoumala dvě skupiny lidí, jedna konzumovala každý den 40 gramů čokolády, druhá čokoládu nejedla. Po 14 dnech měli ti, kteří pravidelně konzumovali čokoládu, nižší hladinu stresových hormonů než ti, kteří čokoládu nedostávali.

Mlsání kvalitní čokolády nepomáhá jenom proti stresu, ale také mnoha dalším problémům a civilizačním chorobám, které jsou vlastně se stresem a nervovým vypětím spojeny. Konzumace čokolády podporuje tvorbu hormonu serotoninu, který se významně podílí na vzniku dobré či špatné nálady. Nedostatek serotininu může způsobit mrzutost, úzkosti, lehce depresivní stavy a dokonce poruchy spánku. Také anandamid, který je obsažen v čokoládě i přirozeně v lidském mozku, se významně podílí na dobré náladě, pocitu spokojenosti a pozitivně ovlivňuje chuť k jídlu.