Má rozmarýna vůbec nějaké rozmary?

Má rozmarýna vůbec nějaké rozmary?zdroj: shutterstock.com

Spíš bych řekla, že naopak - léčí rozmary a neduhy naše :-) Další rostlinou nebo bylinou, chcete-li, kterou vám chci v našem on-line miniherbáři představit, je nádherná povzbuzující a voňavá rozmarýna. Jiný název této všestranně používané bylinky je rozmarýn lékařský s latinským názvem Rosmarinus Officinalis. A co vlastně v překladu znamená Rosmarinus? Mořskou rosu (ros - rosa, marinus - mořský).

Tento voňavý léčivý poklad sem přišel právě od moře. Přesněji: rozmarýna se k nám dostala ze Středomoří, kde rostla v podstatě planě. Pěstuje se v USA, Anglii, Mexiku, najdete ji i v celé střední a východní Evropě. Vzhledem k tomu, že má svůj původ u moře, má ráda slunce, teplo a sucho. Prostě jí nevyhovují tuhé zimy. Nejlépe je jí na zahradě, kde na ní svítí spousta sluníčka. To pak za odměnu s oblibou uvolňuje svoje nezaměnitelné aroma. Pokud však zahradu nemáte, můžete si ji zasadit do truhlíku nebo květináče a dopřát jí slunné místo na balkóně či v bytě. V chladnějším období je lepší ji schovat za okno, nebo někam, kde se nebude třást zimou.

Přejít na sekci článku:

Voňavá rozmarýna jako léčivka i koření

Rozmarýna je opět z čeledi hluchavkovitých, stejně jako mateřídouška. Jedná se o stálezelenou léčivou rostlinu, která tvoří keře vysoké až dva metry. Rozmarýna kvete pozdě na jaře a zkraje léta. Okouzluje nás svými drobnými bílými až fialově nachovými kvítky a pronikavě silnou vůní.

Voňavá rozmarýna jako léčivka i kořenízdroj: shutterstock.com

Rozmarýna je využívána po staletí jako léčivka i jako koření. Přidává se například do provensálské směsi pro svou pronikavou a podmanivou vůni. Jako koření se používají buď čerstvé nebo sušené lístky či celé snítky. Sušené lístky voní po kafru a mají nahořklou, kořenitou chuť. Hojně se přidává do jídel v americké, mexické či anglické kuchyni. V Řecku se z ní připravuje už od dob dávných víno, které pomáhá při srdeční slabosti. Rozmarýna se může přidávat do zeleninových jídel, salátů či polévek, nebo se s ní dochucují oleje a octy. Rovněž se využívá při výrobě likérů. Květy rozmarýny lze dokonce kandovat. Pokud se cítíte unavení, slabí a vyčerpaní, můžete si po dobu několika měsíců připravovat rozmarýnový čaj nebo užívat tinkturu, a to nejlépe před jídlem.

Ve Francii dříve visely snítky rozmarýny v nemocnicích, zejména v pokojích, kde pobývali pacienti se záněty a též se jí vykuřovalo. Vykuřovadla z rozmarýny mají silné antiseptické a čistící účinky. Upozorňuji na to, že rozmarýna není vhodná pro těhotné a kojící ženy a při vysokém krevním tlaku. Při užívání je zapotřebí být opatrný, aby nedošlo k předávkování! Ve vyšších koncentracích může být tento poklad dokonce jedovatý.