Jak vařit vegansky

3,9 5
9

Jak vařit veganskyzdroj: istockphoto.com

Několik článků jsme už věnovali tomu, co stojí za živočišnými produkty, ať už z hlediska ekologického, etického nebo zdravotního. Pokud se však rozhodneme živočišné složky v našem jídle alespoň omezit nebo rovnou vyřadit, stojíme před otázkou – co vlastně jíst? Slibuju vám, že tahle otázka vám dlouho v hlavě strašit nebude. Jakmile prozkoumáte možnosti veganského stravování, naopak nebudete vědět, co si dát dřív. Na své si přijdou jak milovníci lehkých a zdravých jídel, tak i ti, kteří se rádi občas zakousnou do něčeho trošku méně zdravého.

Nemusíte se bát, že byste na veganské stravě trpěli nedostatkem živin. Pokud budete mít jídelníček správně vyvážený, budete mít výživných látek skoro na rozdávání. Jedna z hlavních chyb, které se lidé na začátku vegetariánské či veganské cesty dopouštějí, je, že prostě jen vynechají maso a jí klasicky jen přílohy. Pak se ale není čemu divit, když jim velice rychle dojde energie, jsou pořád unavení a začnou jim padat vlasy, lámat se nehty a další projevy nedostatku živin na sebe nenechají dlouho čekat. Jak tedy (nejen) maso nahradit?

Čím nahradit maso a jak to dochutit

Pokud máte strach, že s vynecháním masa přijdete o zdroj bílkovin, tak se opravdu nemáte vůbec čeho bát. Výbornými rostlinnými zdroji proteinů jsou například luštěniny, obilniny a ořechy. A co když vám maso prostě moc chutná a ta chuť vám už teď chybí? Jak vlastně chutná maso? Zkusili jste někdy sníst čistě neochucené jen tepelně upravené maso? Ono totiž jen samotné bez všeho toho koření nemá prakticky žádnou chuť. Jeho typickou chuť mu dodává sůl, česnek a případně pepř a mletá, nejlépe uzená paprika. Proto jsou tato dochucovadla součástí téměř jakéhokoliv receptu s masem. A přesně toho můžete využít. Přidejte tato koření do svých rostlinných jídel a „masová“ chuť je na světě. Pokud máte rádi rybí maso a nechcete se ani o tuto chuť při veganském stravování ochudit, zakomponujte do svých jídel mořské řasy. Ty nejen, že dodají jídlu pravou mořskou chuť, ale také jej obohatí o spoustu minerálních látek.

Rostlinná želatina

Asi všichni dobře víme, z čeho se vyrábí klasická živočišná želatina – z jatečního odpadu, kam patří šlachy, klouby, kůže a další části zvířecích těl, které se k ničemu už nehodí, protože v obchodech by se neprodaly. V želatině se ale ztratí. Tato představa může zkazit chuť nejednomu milovníkovi želatinových medvídků. Naštěstí v dnešní době existuje už spousta zdravějších a etičtějších dobrot bez toho, abyste se museli vzdávat typické gumové žvýkací struktury želatinových bonbonů. Strukturu želatiny hravě vykouzlí třeba takový agar, který se vyrábí z mořské řasy nebo přímo mořská řasa irský mech. Obě tyto suroviny můžete využít i při domácím kuchtění.

Jak nahradit vajíčka?

Málokdo ví, že ve spoustě receptů jsou vajíčka úplně zbytečná. Třeba takové palačinky. Můžete použít úplně klasický palačinkový recept, jen vynecháte vajíčka. Chuť naprosto identická – potvrzeno mnoha mlaskajícími strávníky. Stejně tak lze vejce vynechat i u dalších receptů. Tam, kde to opravdu nejde – bez vajíček by vám hmota nedržela pohromadě, přichází na řadu rostlinné potraviny, které má snad každý doma po ruce a pojící funkci zastanou taktéž výborně. Tak například jedno vajíčko ve sladkém receptu můžete nahradit: půlkou rozmačkaného banánu, lžící lněných semínek rozmixovaných se 2-3 lžičkami vody, stejně tak lze použít i chia semínka, jen vody dejte třetinu hrníčku a nechejte čtvrt hodiny nabobtnat. Nebo místo jednoho vajíčka přidejte čtvrt hrnku jablečného pyré. Možností je opravdu spousta. Typicky vaječnou chuť zase zvládne vykouzlit černá sůl kala namak. Zkuste třeba praženici z tofu s černou solí a špetkou kurkumy pro barvu a na vaječinu si už ani nevzpomenete.

A co mléko?

Rostlinné mléko je na celém veganství snad úplně to nejlepší. Zatímco u živočišného mléka máte na výběr z kravského, kozího nebo maximálně ovčího, rostlinných mlék je takové množství, že nebudete vědět, které zkusit dřív. Nabízí se lískooříškové, mandlové, z ovesných vloček, rýžové, sojové, kokosové, amarantové, konopné…a tak bychom tu byli asi do zítřka ☺. Rostlinné mléko je už běžně dostupné snad v každém supermarketu. Ale nejlepší je si udělat takové mléko domácí. Nejen, že ušetříte, ale také víte přesně, co si do něj dáváte bez jakýchkoliv konzervačních zbytečností. Domácí výroba je navíc velice snadná. Obecně platí zhruba 100 g vybraného druhu oříšků nebo semínek na litr vody. Ze začátku možná raději připravte poloviční dávku, než zjistíte, jaký druh rostlinného mléka vám bude chutnat nejvíc a které vám třeba vůbec nesedne. Můžete také experimentovat s množstvím použité suroviny a rostlinné mléko si vytvořit přímo na míru svým chutím - třeba více vodové nebo naopak hustší „plnotučné“.

A teď už k samotné tvorbě mléka. Odvážíte si 100 g zvoleného druhu oříšků či semínek, zalijete vodou a necháte namočené přes noc. Oříšky či semínka se vám během noci krásně odemknou a aktivují. Ráno dolijete zbylý litr vody, rozmixujete a přecedíte přes sítko či plátýnko. Rostlinné mléko je na světě ☺. Zbylou ořechovou či semínkovou drť můžete použít třeba jako základ pro různé raw dezerty.

Jak se vám článek líbil?