Veganství jako životní filozofie, aneb není to jen o jídle (a kosmetice) - část první

3,8 5
4

Veganství jako životní filozofie, aneb není to jen o jídle (a kosmetice) - část prvnízdroj: shutterstock.com

Veganskému životnímu stylu jsme věnovali už několik článků. Hodně jsme se zabývali živočišnými složkami v kosmetice a řešili jsme i živočišné potraviny a jejich konzumaci z etického a trochu i zdravotního hlediska. Z veganství se v poslední době stává ohromný trend – spousta celebrit se chlubí tím, že jí vegansky, nebo že na veganské stravování přechází. A i mezi námi obyčejnými smrtelníky se stav rostlině se stravujících dost zvyšuje. Hodně lidí totiž přišlo na to, že se veganstvím skvěle hubne (i když to rozhodně není pravidlo platící na každého), dobře se udržuje stabilní váha, jsou méně nemocní a prostě se cítí tak nějak lehčeji a příjemněji.

Ale veganství by nemělo fungovat jen jako nějaká dieta. Je to životní filozofie, která by měla ovlivňovat celý náš životní styl a všechna naše rozhodnutí. K této životní filozofii by měla patřit úcta ke všemu živému všeobecně, tedy nejen ke zvířatům, ale také k nám lidem. To znamená, že bychom se měli zajímat i o to, kdo a za jakých podmínek vyrobil věci, které si kupujeme. A taktéž s tím souvisí i ochrana celé planety, protože bez toho by žádný živočich neměl za chvilku kde žít. Pojďme se tedy podívat na oblasti, u kterých byste nejspíše nečekali, že budou v rozporu s veganským životním stylem.

Přejít na sekci článku:

Víno

Říkáte si, kdepak se ve sklenici vína schovává ten kus masa, nebo cokoliv jiného živočišného původu? Tak například při stabilizačním procesu se používá vaječný bílek nebo také mléčný protein kasein. Při samotné výrobě vína může být použita želatina, tedy extrakt z vařených kravských nebo prasečích kopyt a šlach. A velmi vzácně se do některých červených vín přidává býčí krev, což je naštěstí v Evropě zakázáno kvůli obavám z šíření BSE. Jak z toho ven? Existují i veganská vína s certifikátem, nebo je dobré přímo znát svého vinaře, kterého se můžete na vše potřebné vyptat.

Cigarety

Vínozdroj: shutterstock.com

Téměř všechny značky cigaret jsou testovány na zvířatech. V praxi to probíhá tak, že jsou jim na obličej připevněny masky, skrz které jsou nuceny vdechovat cigaretový kouř. Menší zvířata jsou pak dokonce umisťována celá do průhledných trubek, do kterých je pak foukán kouř. Kromě tohoto etického aspektu tu máme i ekologický. Pěstování tabáku totiž způsobuje rapidní snižování porostu deštných pralesů v Africe, odkud většina tabákové produkce pochází.

Kromě toho, že tabák potřebuje ke svému pěstování velké množství zemědělské půdy, jde taktéž o rostlinu, která je velmi náročná na živiny. Ty pak z půdy velmi rychle vyčerpá a musí se přihnojovat umělými hnojivy, a jakmile se půda zcela vyčerpá, je nutné se přesunout jinam a vykácet další kus pralesa. Jaké je řešení? Existují i značky cigaret, které na zvířatech netestují. To ale neřeší problematiku deštných pralesů. Nejlepší je přestat kouřit jednou provždy. Navíc vám poděkuje i vaše vlastní tělo.