Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

SENS – cvrččí protein jako budoucnost stravování

Sens cvrččí produkty zdroj: Sens

Napoprvé to může znít trochu podivně, ale když se nad tím zamyslíte, protein získaný z cvrčků je geniálním řešením pro ekologii i ekonomiku. To si uvědomili i odvážní podnikatelé z Čech, kteří provozují největší cvrččí farmu na světě, ze které získávají kvalitní protein na výrobu svých nabitých tyčinek, krekrů a bezlepkových těstovin Sens. Sami jsme různé příchutě jejich tyčinek vyzkoušeli a jsme nadšení! Pokud ještě váháte, přečtěte si článek, který vám vysvětlí, proč byste je měli vyzkoušet i vy!

Příběh pokrokové firmy z Čech

Když v roce 2013 OSN zveřejnila vědeckou publikaci, která odhalila řešení pro současnou neudržitelnou produkci masa – cvrččí protein – tato parta mladých podnikatelů se chopila výzvy. O tři roky později začali s malou kampaní na Kickstarteru a dnes už díky nim slyšeli o cvrččím proteinu miliony lidí po celém světě. Snaží se o co nejlepší přístup ke všemu, co dělají, a jak sami říkají:

‚Chceme více než jen sázet stromy za vlastní karbonovou stopu nebo nebo tvrdit, že papírové tašky zachrání planetu. Pro nás je udržitelnost o změně systému”.

Jejich vizí do budoucnosti je produkovat nejudržitelnější a nejlevnější zdroj bílkovin.

7 argumentů pro cvrččí protein

Tyčinky ze cvrččí mouky od Sens

70 % proteinů

Je to stejně kvalitní zdroj bílkovin jako to nejlepší a drahé hovězí.

20 % zdravé tuky

Má více omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin než losos.

5 % zdravá vláknina chitin

Příznivě působí na člověka tak, že zlepšuje zažívání a snižuje zánětlivost.

Mikroživiny

Obsahuje vstřebatelné bioaktivní železo, vápník, zinek, vitamín B12 a další.

Žádná antibiotika

Narozdíl od dobytka odpadá riziko super-bakterií, takže cvrčci nepotřebují ničím dopovat.

Žádné nemoci

Koronavirus, prasečí chřipka, nemoc šílených krav… od cvrčků nám nic nehrozí.

Etika a ekologie

Na jeho produkci je potřeba 12x méně krmiva, 15x méně půdy, 2000x méně vody a vytváří 100x méně skleníkových plynů. 

Čokoládový protein s cvrččí moukou od Sens

Proč farma v Thajsku

Stejně jako čokoláda, datle nebo buráky, cvrččí protein v tyčinkách Sens nepochází z Evropy. Je to nicméně prý jen přechodná fáze. Až vyroste poptávka po cvrččím proteinu, plánují tyto automatizované a efektivní cvrččí farmy vidět na prahu každého velkého města. Thajsko zvolili kvůli jejich velkým zkušenostem právě s farmařením cvrčků. Spolupracují s tamějšími univerzitami a zaměstnávají lidi, kteří mají s chovem přímé zkušenosti.

Ochutnali jsme za vás

Běžné tyčinky obsahují zpravidla spoustu cukru a z výživového hlediska jsou tak promarněnou příležitostí, protože nával energie střídá ospalost. Tyčinky Pleasure s cvrččím proteinem jsou vynikající jak chutí, tak unikátním složením s cvrččí moukou. To jsme prostě museli ochutnat.

Ivča z produktového

Tyčinka tmavá čokoláda a višeň byla vláčná s příjemnou ovocnou chutí. Oceňuji kontrast s hořkým kakaem.

Tyčinka mi přišla tak akorát veliká do kabelky. Cvrččí chuť jsem nepocítila ani náznakem, naopak převažovala sladší ovocná chuť.

Trochu jsem čekala, že bude kyselejší, ale ničemu to nevadilo. 

Tyčinka tmavá čokoláda a višeň od SENS
Tyčinka arašídové máslo a skořice od SENS

Tyčinka arašídové máslo a skořice byla moc dobrá, hutnější, a to bývá u proteinových tyčinek zvykem.

Chuť skořice nebyla moc výrazná oproti arašídovému máslu, které se krásně rozplývalo na jazyku.

Tyčinka hodně zasytí nejen díky většímu balení. Doporučuju do práce na svačinu.

Terka z marketingu

Tyčinka hořké kakao a sezam mi přišla chuťově moc dobrá a velmi podobná klasickým kakaovým proteinovkám – to znamená sušší a hutnější konzistenci.

Tyčinka hořké kakao a sezam od SENS

Tyčinka arašídové máslo a skořice krásně voní po skořici, ale chuťově tam není tolik cítit. Podobně jako čokoládová je poměrně hutná a sušší. Je to ideální pochoutka pro milovníky arašídového másla, které je hodně výrazné.

Tyčinka tmavá čokoláda a višeň nabídla velmi příjemnou kombinaci svěžesti ovoce, intenzivní čokolády a sladkosti mandlí. Měla šťavnatou chuť a na jazyku byla vláčná. Pro někoho, kdo nemá rád čokoládu nebo kakao, by byly lepší jen ovocné a oříškové kombinace.

Kristýna z produktového

Čočkové těstoviny s cvrččí moukou

Čočkové těstoviny s cvrččí moukou od SENS

Na tyto těstoviny  jsem byla opravdu zvědavá. Co bych hned na začátku vyzdvihla je to, že jsou skoro k nerozeznání od klasických pšeničných a bezvadně zasytí na opravdu dlouhou dobu. Chuťově jsou takové neutrální, takže nijak neovlivnily výslednou chuť celkového jídla. Já jsem zvolila recept hodně podobný tomu, který je na obalu těstovin.

Těstoviny jsem uvařila podle návodu – do vroucí osolené vody jsem nasypala celé balení těstovin, přikápla trošku olivového oleje a vařila po dobu 4 min. Poté jsem slila vodu, těstoviny propláchla a vmíchala do připravené omáčky. Tu jsem připravila tak, že jsem na lžíci ghí osmažila cibulku do zlatova, ke konci přihodila také česnek nakrájený nadrobno.

Ihned po jeho rozvonění jsem přidala rajčatový protlak, rajčátka na malé kousíčky, špetku skořice, kurkumy a uzené papriky, sůl, pepř a čerstvou bazalku. Směs jsem nechala krátce povařit a poté přidala vrchovatou lžíci ricotty. Nechala jsem rozpustit a tadá – omáčka byla na světě. Já na konec přisypala ještě parmezán, bez kterého si těstoviny nedovedu představit. 

Balení mi vyšlo na dvě porce. Určitě doporučuji také všem, co se po porci klasických pšeničných těstovin cítí dlouho nafouklí a zároveň brzo hladoví, to se vám s těmito zaručeně nestane. Určitě to nebyla má poslední zkušenost s proteinovými a zároveň bezlepkovými těstovinami SENS, už se těším na další recept!

Cvrččí protein je ze všech pohledů opravdu skvělá alternativa a šance udělat něco pro vlastní zdraví i životní prostředí, tak se nebojte jít do toho!