zdroj: shutterstock.com
Někdy se pro tyto trampoty s pokožkou používá název "pomerančová kůže". A proč tomu tak je? Stačí, když si představíte ještě neoloupaný pomeranč. Jeho kůra má v sobě dolíčky, které silně připomínají kůži na stehnech a zadečku. Ano, to jsou ty partie, na nichž se celulitida nejvíce objevuje.
Celulitida je typ zvrásněné kůže. Jedná se v podstatě o hypertrofii tukových buněk, přičemž dochází k degeneraci a jizvení postižené tkáně. Celulitida bohužel potkává spíše nás, ženy. Tvrdí se, že ji způsobuje či podporuje hormonální nerovnováha - tedy když ženy užívají hormonální antikoncepci či pilulky v rámci tzv. hormonální substituční terapie. Pak tuto nepříjemnou záležitost ovlivňuje skladba našeho jídelníčku. Zejména když často konzumujeme smažené pokrmy, jež jsou převážně připravovány na přepálených tucích. V tomto případě se jedná o nasycené tuky. Nasycené mastné kyseliny jsou součástí tuků, které jsou v naší stravě velmi důležité. Už kvůli dodávce cholesterolu pro tělo, nebo proto, že jsou pro lidský organismus zdrojem nepostradatelných esenciálních mastných kyselin. Mají také svou stinnou stránku: představují faktor, který je velmi zásadní při vzniku energetické rovnováhy vedoucí k nadváze či přímo až k obezitě.
Tuky však není dobré ze stravy vyloučit, ale zajímat se, o jaké tuky jde. Když to hodně zjednoduším: jsou v podstatě dva druhy tuků. Takzvané špatné tuky, hlavně živočišného původu, obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. Jsou obsaženy v sádle, másle, tučném mase, plnotučných výrobcích, dortech, polevách, v trvanlivém a jemném pečivu. "Dobré tuky" mají zejména rostlinný původ (výjimku tvoří pouze rybí tuk) a jsou obsaženy v kvalitních rostlinných olejích, ořechách a olejnatých semenech. Rybí tuk pak najdete v tučných rybách, jakými jsou například makrela, losos či sardinky. Každodenní dávka těchto dobrých tuků je nutná pro správnou funkci srdce, mozku, pro buněčné membrány a samozřejmě také při produkci hormonů, kupříkladu štítné žlázy.
Přejít na sekci článku:
Jak z toho doopravdy ven?
zdroj: shutterstock.com
Jen redukční dieta nám nepomůže k tomu, abychom se nadobro pomerančové kůže zbavili. Možností na zbavení se celulitidy je víc. Ideální je různé druhy léčby a terapie zkombinovat. Každopádně je nejlepší očista vnitřní i vnější. Jako blahodárné doporučuji manuální lymfatické masáže - lymfodrenáže, které nám pomohou vyčistit lymfatický systém od toxinů způsobených stresem, vzduchem, který dýcháme (nežijeme-li na chaloupce v čisté přírodě), jídlem, chemickou léčbou a podobně. Vyčištěním těla od odpadních látek se můžeme navíc zbavit únavy, snížené imunity, bolestí hlavy, páteře, svalů, artrózy, křečových žil... I jiné druhy masáží jsou pro očistu těla i ducha optimálním řešením. Pro hloubkovou očistnou masáž lze použít například masážní olej s gerániem a mátou či s rozmarýnem a jalovcem. Naprosto unikátní metodou pro detox je tzv. Dornova metoda, která pomůže vrátit klouby a obratle do jejich přirozené polohy. Navíc se jedná o velmi jemnou manuální techniku, při níž klient ležící na lehátku rozhodně nestrádá :-) A když je na závěr Dornovky ještě namasírován uklidňujícím třezalkovým olejem s antidepresivními účinky, rozhodně si není nač stěžovat.
Dalším způsobem, který podpoří postupné ubývání celulitidy, je dostatečný pitný režim. Záležitost je to silně individuální a týká se například toho, jaké máme povolání - zda je více fyzické či mentální povahy. Prostě podle toho, kolik vydáme energie a dle osobní potřeby; pak také dle ročního období. Určitě v zimě v období třeskutých mrazů nevypijeme tři litry tekutin denně. Nejlepší je pít čistou pramenitou vodu, v parném létě ještě s přídavkem citronu či jiných citrusových plodů, které náš organismus pomohou ochladit. Doplňovat tekutiny můžeme i prostřednictvím ovocných či zeleninových šťáv. Dají se popíjet také bylinkové čaje, které detoxikaci vnitřní rovněž napomohou. Vynikající je například Triphala, která pomůže z těla vyplavit nečistoty a navíc napomůže regeneraci organismu.
Je nutné si upravit jídelníček. Nedržet žádné drastické diety, protože po nich bohužel nastává tzv. jo-jo efekt. To znamená, že člověk dietou rychle zhubne a po jejím skončení a návratu k běžnému stravování, zase rychle nabývá na váze. Každopádně je zapotřebí, abychom si menu přizpůsobili nejen podle své konstituce, ale také podle ročního období. V zimě můžeme jíst klidně těžší i mastnější jídla, ale na jaře je třeba velká hloubková očista, zejména jater a ledvin, dvou našich největších čističek. A v létě pak můžeme jíst hojně saláty zeleninové i ovocné a podobná jednoduchá a lehká jídla.