Přejít na sekci článku:
10 tipů pro použití jílu
zdroj: shutterstock.com
1. Pro detoxikaci organismu zalijte 1- 2 polévkové lžíce kvalitního jílu 0,2 l čisté vody. Dobře promíchejte plastovou lžičkou (nepoužívejte kov!) a nechte odstát přes noc. Druhý den 30 minut před jídlem vypijte pouze výluh či vodu i s jílem.
2. Jíl je vhodný i jako vlasový zábal, který šetrně odsaje přebytečný kožní maz, aniž by pokožku zbytečně vysušoval a dráždil.
3. Pro kosmetické užití není nutné kupovat si hotové masky. Stačí balíček čistého jílu, který můžete podle libosti a stavu pleti kombinovat s libovolnými květovými vodami a esenciálními i pečujícími oleji.
4. Trochu jílu smíchejte s vodou v dlaních. Tuto "kašičku" použijte k druhému čištění pleti. Pokožce se zároveň dostane velice jemného peelingu.
5. Jílová maska je výborným pomocníkem na podrážděnou pleť po opalování. Spálenou pokožku báječně zchladí a zmírní začervenání.
6. Silnou vrstvu jílu naneste na látku a tu přiložte na pokožku postiženou ekzémem, lupénkou, dermatitidou či jiným kožním onemocněním. Nechte působit nejlépe přes noc. Pro ošetření zánětlivých problémů používejte studený jíl, zatímco pro regeneraci pokožky můžete jíl ohřát ve vodní lázni.
7. Sedací koupel v litru vlažné vody a 4 lžících jílu působí proti vaginálním mykózám i zánětům tlustého střeva. Koupel opakujte denně alespoň po dobu 15 minut, dokud problémy neodezní.
8. Ze lžičky jílu (nejvhodnější je montmorillonit), 200 ml vody, špetky mořské soli a esenciálního hřebíčkového oleje vytvoříte antibakteriální ústní vodu, která posílí dásně a zároveň působí protizánětlivě.
9. Při vytrvalých bolestech v krku či angíně si připravte kloktadlo z 1 lžíce jílu, 200 ml vody a antibakteriálních esenciálních olejů, jako je šalvěj či sléz. Kloktejte alespoň třikrát denně. Na krk si také můžete přiložit studený obklad z jílu, trochy vody a levandulového oleje.
10. Pro ošetření bolavých kloubů a namožených svalů smíchejte potřebné množství jílu s esenciálními oleji či čerstvými bylinkami. Studený obklad aplikujte nejlépe na noc, aby měl jíl dostatek času účinkovat.