Přejít na sekci článku:
Sladkosti s růžovou vodou
zdroj: shutterstock.com
Díky své krásné vůni není růžová voda jenom oblíbenou voňavkou, ale také skvělou přísadou do sladkých pokrmů. Může se to zdát neobvyklé, cpát kytku do jídla, ale jakmile jednou ochutnáte, věřte, že nebudete chtít přestat. K pečení a výrobě sladkých pokrmů se ale nevyužívá jenom růžová voda, ale i samotné okvětní lístky, ze kterých se vyrábí například výborná růžová marmeláda. Ale zpátky k pečení. Rychlým a přesto výtečným receptem jsou muffiny se skořicí a růžovou vodou. Na 12 kousků budeme potřebovat 3 lžíce změklého másla, 150 gramů hladké mouky, 50 gramů třtinového cukru nebo 25 gramů extraktu ze stévie, 1 velké vejce, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice a 50 mililitrů růžové vody.
Troubu si předehřejeme na 200°C, formu na muffiny vymažeme máslem nebo vyložíme papírovými košíčky. Ve větší míse nejprve smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici. Poté přidáme změklé máslo a vejce a rukama vypracováváme těsto. Postupně přiléváme růžovou vodu. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, můžeme podle potřeby přidat vody i víc. Důležité je, aby nám vzniklo hladké hutnější těsto. To pak plníme lžící do připravených košíčků. Pečeme zhruba 12 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé na povrchu.
Výborný je i obyčejný puding, který růžová voda krásně provoní a vytvoří z něj zajímavou exotickou pochoutku. Na 4 porce pudingu budeme potřebovat 150 mililitrů studené vody, 50 mililitrů růžové vody, 50 gramů sušeného mléka/syrovátky, 50 gramů třtinového cukru nebo 25 gramů extraktu ze stévie a 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu. Do vody metličkou postupně zašleháme cukr, sušené mléko a škrob. Na mírném plameni přivedeme směs k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud nezhoustne. Rozdělíme do 4 mističek a necháme vychladnout. Před podáváním ozdobíme sezónním ovocem.