Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Růžová voda: kosmetický poklad i oblíbená pochutina

4.9 5
14

Přejít na sekci článku:

Vyrobte si doma růžovou vodu!

Růže zdroj: shutterstock.com

Růžovou vodu si můžete sice koupit, nicméně lze i celkem snadno vyrobit doma. Postup je to jednoduchý, zábavný a navíc při něm provoníte celou kuchyň či byt. Budete potřebovat růžové okvětní lístky (čím víc, tím líp), trochu vody, široký mělký kastrol, vypouklou pokličku a malou nerezovou misku. Všechno nádobí si nejprve omyjte vlažnou vodou s pár kapkami esenciálního oleje z grepového jádra a osušte čistou utěrkou. Pomůcky tak budou spolehlivě vydezinfikované a vy budete mít jistotu, že se vám výsledná růžová voda jen tak nezkazí.

Opláchnuté a osušené růžové okvětní lístky natrhejte do kastrolu, doprostřed postavte nerezovou mističku. Poté přilijte právě tolik čisté studené vody, aby mistička plavala těsně nad dnem kastrolu. Je lepší přidat méně vody a pak podle potřeby přilévat. Čím méně vody totiž použijete, tím bude získaná růžová voda koncentrovanější a účinnější. Kastrol zakryjte vypouklou stranou pokličky, postavte na sporák a začněte pozvolna zahřívat na nejnižší stupeň. Voda by měla být horká, ale nesmí vařit. V tom okamžiku se na poklici začne srážet pára, která bude stékat po vypouklé straně poklice přímo do připravené mističky.

Tímto způsobem destilujeme do té chvíle, než se vypaří všechna voda (můžeme v průběhu přilévat), či dokud nezískáme kýžené množství růžové vody. Po celou dobu dbáme na to, aby mistička neustále plavala těsně nad dnem kastrolu. Během destilace ztratí okvětní plátky svou krásnou barvu a zhnědnou; stejnou nevábnou barvu získá i voda v kastrolu. Naopak, vysrážená růžová voda bude čirá a krásně voňavá. Díky tomu, že jsme si všechny potřeby před použití vydezinfikovali, a také proto, že jsme růžovou vodu vyráběli destilací, má získaná tekutina dlouhou trvanlivost.