Perila křovitá

5,0 5
1

Perila křovitázdroj: flickr.com

Perila je v našich krajích poměrně neznámá bylina. V Číně a Indii, odkud pochází, je velice oblíbená. Například taková tradiční čínská medicína na ni nedá absolutně dopustit. Perila je typická tím, že je velice odolná, zvládá i nepříznivé vysokohorské podnebí, daří se jí až do 1200 metrů nad mořem. Vzhledem perila připomíná takovou „větší“ hluchavku, na rozdíl od ní však může dorůst až do výšky jednoho metru. Perilu si můžete vypěstovat i sami na zahrádce – její vůně odpuzuje obtížný hmyz a naopak přitahuje motýly a další užitečné opylovače.

Perila se v asijských zemích nepoužívá jen k léčení, ale i při vaření. Chuťově připomíná kombinaci máty s bazalkou. Při protření mezi prsty se rozvoní nasládlou, skořicově anýzovou až lékořicovou kořeněnou vůní. Díky specifické chuti i vůni se perilové listy přidávají do salátů, kterým dodávají naprosto unikátní, exotickou chuť. Ze sušených listů i semen je výborné koření na dochucování pokrmů. Ze semen se navíc lisuje i perilový olej, který je pro své antioxidační a přirozené konzervační vlastnosti součástí tradiční receptury na výrobu sojové omáčky. Skvělé vlastnosti perilového oleje si cení také farmaceutický průmysl, který jej přidává do dekorativní i pečující kosmetiky.

Léčivé účinky Perily

V tradiční čínské medicíně se perila používá pro léčení zdravotních problémů souvisejících především s dýchací soustavou, nervovými potížemi a gynekologickými problémy. Pomáhá zmírňovat kašel i astmatické záchvaty. Její antiseptické a antibakteriální účinky z ní dělají taktéž skvělý podpůrný prostředek při léčbě různých infekčních onemocnění. Používá se dokonce i jako protilátka proti alergickým reakcím na krabí maso a v některých asijských zemích se v současné době testuje, jestli by nemohla perila sloužit jako prostředek na zmírnění potravinových alergických reakcí obecně. Éterický olej z perily se přidává jako přirozený konzervant do pokrmů.

Olej z perily křovité

Perilový olej se vyrábí lisováním z perilových semínek. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a silné antioxidační účinky. Může se užívat jak vnitřně, tak při péči o pleť. Funguje podobně jako celá rostlina – je výborný při dýchacích potížích, nachlazení. Vhodný je i na zmírnění alergických projevů, a to jak těch vnitřních, tak i těch vnějších. Působí mírně sedativně, zmírňuje bolesti hlavy, břicha a případné křeče. Perilový olej proto ocení především ženy, které trápí těžké a vleklé PMS doprovázené bolestmi hlavy, břicha a dalším. V těhotenství pomáhá od ranní nevolnosti a podle tradiční čínské medicíny dokáže přirozeně a šetrně uklidňovat dítě v děloze, například v případě, že matka zažívá nějakou krizovou situaci, a vzniklý stres se přenáší i na nenarozené dítě.

Perilový olej může být nepostradatelným pomocníkem i při dietách či různých detoxikačních kúrách. Má schopnost vázat na sebe těžké kovy a urychlovat jejich odplavování z těla ven. Urychluje budování svalové hmoty a brání její degeneraci. Tím taktéž přispívá k rychlejšímu spalování tuků. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a díky tomu i přirozeně reguluje příliš vysoký krevní tlak. Navíc dokáže vylepšit i psychickou kondici – posiluje koncentraci, zlepšuje paměť a poradí si i s mírnými depresemi. Do kosmetických přípravků se perilový olej přidává především pro své antioxidační a regenerační účinky, a také pro to, že dokáže jako přírodní konzervant přispět k prodloužení expirační doby přípravku. Z našich značek si jej oblíbila především česká firma Cosm'etika, která jej přidává do svých rtěnek.

Jak se vám článek líbil?