zdroj: biooo.cz
Už jste byli letos na borůvkách? Že ještě ne? Tak je nejvyšší doba to napravit. Sice to v lese vypadá, že není úplně nejsilnější borůvkové léto, ale i tak borůvky rostou a jsou krásné. Velké, tmavě modré, šťavnatě sladké a tak letní. Se špinavými prsty, s fialovou pusou a s plnou miskou dorazíte domů… a co teď? Co se vším tím nadělením z lesa? No šup s tím do těsta a do trouby. Borůvkové muffiny patří mezi nejklasičtější z klasických muffinů. Většinou se do nich používají ty americké a kanadské velké borůvky, ale i s těmi českými chutnají super. Teď už jen ubrat trošku cukru, přidat kokosový olej pro trošku exotiky, s láskou zamíchat a šup s tím do trouby.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku kokosového oleje
- 1 vejce
- borůvky
Na dozdobení:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce kokosového cukru
- 4 lžíce mascarpone
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej, přidejte mléko a vejce. Mléko přidávejte vlažné, jinak se vám při míchání kokosový olej vrátí zpátky do tuhé formy. Zvlášť si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Moučnou sypkou směs po lžičkách vmíchejte do mléka s olejem a vajíčkem. Vymíchejte dohladka a přidejte borůvky. Pokud chcete mít fialové i těsto, tak pár borůvek můžete nejdříve rozmačkat vidličkou, těsto se zbarví do jemné fialové. Naplňte pečicí košíčky a dejte péct na 160 °C zhruba 20 minut až půl hodiny. Množství v receptu stačí akorát na 12 muffinů.
Po upečení jsou muffiny jemné, nadýchané a tak lehké. Chcete si to ještě zlepšit? Přidejte krém z mascarpone. Máslo i mascarpone vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. To je důležité, jinak se vám může krém zdrcnout. Utřete máslo s kokosovým cukrem, přidejte mascarpone a vyšlehejte do nadýchaného krému. Kokosový cukr má výraznou karamelovou příchuť a navíc krém zbarví lehce do hněda. Pro tradičnější sněhově bílý a sladký krém použijte práškový cukr podle chuti. Pak už jen stačí muffiny namazat, přidat trošku borůvek na ozdobu a je hotovo.
Navíc: Borůvky jsou velmi účinnými přírodními antioxidanty. Působí proti volným radikálům, pomáhají posilovat organismus proti vnějším vlivům a zpomalují proces přirozeného stárnutí. O důvod víc si je v kuchyni užít.