zdroj: biooo.cz
Dnes pro vás mám další jednoduché tipy na nepečené cukroví. My pracující ženy a matky si holt musíme život usnadnit, jak jen to jde, a občas si srovnat priority tak, aby nás neporazilo šílené předvánoční tempo. Pořád by mělo být spíše tradicí péct v klidu a s radostí, pokud je čas a prostor. A když jsou podmínky ztížené a je hodně povinností najednou, proč si to neulehčit. Nepečené cukroví totiž chutná úplně stejně skvěle jako pečené, ale má obrovskou výhodu, že je hotové hned (často i hned snědené).
Určitou udržitelnost, nejen časovou, vnímám i v množství použitých ingrediencí, kdy jsem zatím nenakupovala mouku ani cukr či máslo na kila, ale jen pár ingrediencí, které kombinuji. V minulém “syrovém” díle byla základní ingrediencí čokoláda a dnes tomu nebude jinak. Poslouží nám jako skvělé a chutné (a zdravé!) “pojivo” a budeme tentokrát tvořit z tmavé i bílé čokolády. Samozřejmě pojem bílá čokoláda je výmysl člověčí, nikoliv přírodní, ale doporučuji koupit opět kvalitní bílou čokoládu, tj. s obsahem kakaového másla, kvalitního sušeného mléka, pokud možno hlavně bez palmového oleje.
Kokosové kuličky á la Raffaello
Ingredience
- 2 tabulky 100g kvalitní bílé čokolády
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje
- případně gurmeti mohou přidat přímo kakaové máslo
- 5 polévkových lžic kokosu
- 5 polévkových lžic mandlí
Postup
Bílou čokoládu roztopíme ve vodní lázni a přidáme do ní dvě vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje. Kokosový olej krásně navnadí na další kokosové rytmy v podobě strouhaného kokosu, který přidávejte po lžících do čokoládové hmoty. Nezapomeňte na mleté mandle. Pro citlivější jedince doporučuji mandle spařit a oloupat a po té rozemlít na jemno. Všechno spolu hezky zamícháme a dáme chladit ven nebo do lednice cca na 20 min, aby hmota byla tužší a daly se z ní hezky formovat kuličky. Pomocníkem vám budiž malá lžička, kterou naberete malé množství a pak vytvarujete kuličku, kterou vyválíte ve sněhu (pardon, v kokosu nebo v mletých mandlích).
Hotové kuličky hezky ukládejte do papírových košíčků. Z tohoto množství hmoty vytvoříte cca 25 ks kuliček v košíčku. Uchovávejte v ledničce. Když je budete chtít zobat, nechte je vždycky chvíli lehce ohřát na pokojovou teplotu, aby se ztuhlá čokoláda lehce poddávala.
Čokoládové kuličky s datlemi
Jinou verzi kuliček můžete vytvořit naprosto stejným způsobem, jen použijete tmavou čokoládu a místo kokosu si namelete datle. Můžete klidně hmotu lehce ochutit něčím pikantním, např. troškou rumu, špetkou chilli a skořice, kardamomem atp.
Ingredience
- 100 g kvalitní tmavé čokolády (na cca 13 ks kuliček)
- 1 polévkových lžic kokosového oleje
- 7 ks datlí (namlít)
- 3 polévkové lžíce mletých mandlí
Hotové kuličky můžete obalit i v chia semínkách nebo v mletých mandlích či v kokosu.
Dobrou sladkou chuť a klidný předvánoční čas!