Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl Nahánějí vás Vánoce? Tak buďte v klidu a nepečte, nepečené cukroví je prostě rychlá dobrota!
Marcela Fröhlichová
4,4 5
8

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl zdroj: biooo.cz

Dnes pro vás mám další jednoduché tipy na nepečené cukroví. My pracující ženy a matky si holt musíme život usnadnit, jak jen to jde, a občas si srovnat priority tak, aby nás neporazilo šílené předvánoční tempo. Pořád by mělo být spíše tradicí péct v klidu a s radostí, pokud je čas a prostor. A když jsou podmínky ztížené a je hodně povinností najednou, proč si to neulehčit. Nepečené cukroví totiž chutná úplně stejně skvěle jako pečené, ale má obrovskou výhodu, že je hotové hned (často i hned snědené).

Určitou udržitelnost, nejen časovou, vnímám i v množství použitých ingrediencí, kdy jsem zatím nenakupovala mouku ani cukr či máslo na kila, ale jen pár ingrediencí, které kombinuji. V minulém “syrovém” díle byla základní ingrediencí čokoláda a dnes tomu nebude jinak. Poslouží nám jako skvělé a chutné (a zdravé!) “pojivo” a budeme tentokrát tvořit z tmavé i bílé čokolády. Samozřejmě pojem bílá čokoláda je výmysl člověčí, nikoliv přírodní, ale doporučuji koupit opět kvalitní bílou čokoládu, tj. s obsahem kakaového másla, kvalitního sušeného mléka, pokud možno hlavně bez palmového oleje.

Kokosové kuličky á la Raffaello

Ingredience

  • 2 tabulky 100g kvalitní bílé čokolády
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje
  • případně gurmeti mohou přidat přímo kakaové máslo
  • 5 polévkových lžic kokosu
  • 5 polévkových lžic mandlí

 

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl

Postup

Bílou čokoládu roztopíme ve vodní lázni a přidáme do ní dvě vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje. Kokosový olej krásně navnadí na další kokosové rytmy v podobě strouhaného kokosu, který přidávejte po lžících do čokoládové hmoty. Nezapomeňte na mleté mandle. Pro citlivější jedince doporučuji mandle spařit a oloupat a po té rozemlít na jemno. Všechno spolu hezky zamícháme a dáme chladit ven nebo do lednice cca na 20 min, aby hmota byla tužší a daly se z ní hezky formovat kuličky. Pomocníkem vám budiž malá lžička, kterou naberete malé množství a pak vytvarujete kuličku, kterou vyválíte ve sněhu (pardon, v kokosu nebo v mletých mandlích).

Hotové kuličky hezky ukládejte do papírových košíčků. Z tohoto množství hmoty vytvoříte cca 25 ks kuliček v košíčku. Uchovávejte v ledničce. Když je budete chtít zobat, nechte je vždycky chvíli lehce ohřát na pokojovou teplotu, aby se ztuhlá čokoláda lehce poddávala.

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl

Čokoládové kuličky s datlemi

Jinou verzi kuliček můžete vytvořit naprosto stejným způsobem, jen použijete tmavou čokoládu a místo kokosu si namelete datle. Můžete klidně hmotu lehce ochutit něčím pikantním, např. troškou rumu, špetkou chilli a skořice, kardamomem atp.

Ingredience

  • 100 g kvalitní tmavé čokolády (na cca 13 ks kuliček)
  • 1 polévkových lžic kokosového oleje
  • 7 ks datlí (namlít)
  • 3 polévkové lžíce mletých mandlí

 

Hotové kuličky můžete obalit i v chia semínkách nebo v mletých mandlích či v kokosu.

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl

Dobrou sladkou chuť a klidný předvánoční čas!