Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Šalamoun z hrnku

Šalamoun z hrnku Upečte si pravou kakaovou buchtu.
Hana Bartušková
4,0 5
5

Šalamoun z hrnku zdroj: biooo.cz

Tak co si sbalíme tento víkend do ranečku a kam pojedeme na výlet? Na hrad, k rybníku nebo jen tak do lesa? Kam na výlet vám neporadíme, ale tip na to, co si vzít ke svačině, bychom měli. Co takto úplně nejjednodušší buchtu s kvalitním kakaem? Takovou, která je vláčná, která se rozpadá na jazyku, která má silnou čokoládovou chuť, a takovou, která se jen tak neomrzí. A říká se jí šalamoun. A jako bonus vám bude stačit jen 10 minut míchání a půl hodiny pečení. K tomu pak už jen malý trik pro vláčné těsto. Jednodušší a chutnější to už být nemůže.

  • 1 Hera (250 g kakaového másla)
  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 vajíčka
  • 2 hrnky mouky polohrubé
  • prášek do pečiva

 

Hrnek studené vody dejte do hrnce, přidejte na kostky nakrájenou Herou nebo jiný rostlinný tuk, 2 hrnky cukru (nejlépe tmavého třtinového) a zhruba 3 lžíce kakaa. Jestli chcete autentickou čokoládovou chuť, tak místo rostlinného tuku použijte pravé nefalšované kakaové máslo. Vše postupně pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se tuk zcela nerozpustí a vše se nespojí. Poté nechte vychladnout a odlijte ze směsi jeden hrnek bokem. Do zbytku chladné směsi pak přidejte vajíčka a mouku s práškem do pečiva. Je jedno, v jakém pořadí to smícháte, ale nejméně to hrudkuje, když postupně přidáváte po lžičkách mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zamícháte i vajíčka.

Šalamoun z hrnku

Těsto vlijte na předem připravený vymazaný a moukou vysypaný plech. Dejte péct na 180 °C asi půl hodiny. Že je upečeno, poznáte, když zapíchnete do těsta špejli a ona je suchá. Poté vyndejte plech z trouby a okamžitě upečené těsto přelijte směsí, kterou máte schovanou v hrnečku. Upečené těsto nasákne všechnu vodu, tuk a kakao, na povrchu vytvoří jemnou glazuru, zatímco vnitřek buchty je díky tomu vláčný, jemný a tak lahodný. Můžete ještě posypat kokosem nebo sekanými oříšky, pak už jen stačí nechat vychladnout, nakrájet a může se jet na výlet.

Šalamoun z hrnku