zdroj: biooo.cz - Marcela Fröhlichová
Jarní únava si žádá nějakou vitaminovou bombu a než do sebe cpát uměle vyrobené multivitaminové preparáty, co takhle si raději koupit trochu zeleniny a ovoce a namíchat si něco svěžího a chutného. Příroda má totiž na skladě spoustu preparátů s vitaminy a minerály, které jsou namíchány tak, aby dokonale posloužily a navíc mají velice atraktivní balení - co třeba takové granátové jablíčko s korunkou a drahokamy uvnitř?
Granátové jablko obsahuje ve velké míře antioxidanty, tj. vitaminy A, C, E spolu s vitaminy řady B a minerály, jako je zinek, hořčík, železo a vápník. Vysoký obsah vitaminů podporuje imunitní systém a pomáhá zbavovat tělo škodlivin, harmonizuje trávení, podporuje správnou funkci ledvin, urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet, snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu a podporuje činnost nervové soustavy. To už je dostatek argumentů, proč tohle ovoce vyzkoušet.
Aby vydalo své poklady, musíte maličko zapracovat nejlépe rukama a vyprostit kouzelné rubíny z dužiny, ale věřte, že za tu námahu budete odměněni svěžím a šťavnatým soustem plným zdraví. Během manipulace s ovocem a při dolování zrníček doporučuji dodržet určitou bezpečnost práce, protože šťávy má granátové jablko opravdu hodně a při obírání semínek by to mohlo ve vaší kuchyni vypadat jako při vraždění neviňátek.
Salát s granátovým jablkem je ideální příloha například k masu, ale můžete ho jíst i samotný jako svačinu či jako lehkou jarní dietku. Salát je to naprosto jednoduchý a granátové jablko zde necháme hrát prim. Proto nebudeme kombinovat příliš mnoho surovin, abychom nedopadli jako kočička s pejskem, když vařily dort. Tentokrát k salátu nebudeme potřebovat ani žádnou zálivku, jak už bylo řečeno výše - samotné granátové jablko je plné šťávy a tuto šťávu by bylo škoda nevyužít, takže je ideální na polití salátu místo zálivky.
Co potřebujeme:
- 1 granátové jablko
- mix salátů (římský, ledový, lollo rosso ad.)
- nastrouhaný sýr typu ementál či madeland
- sůl a pár kapek olivového oleje
Postup:
Na talíř rozložíme salátové listy a na ně nastrouháme nahrubo sýr, posypeme šťavnatými zrníčky z granátového jablka, zalijeme také šťávou z ovoce, osolíme, zakápneme olivovým olejem a máme naprosto svěží jarní salát.
Granátové jablíčko můžeme klidně kombinovat s ovocem dle naší chuti a vyrobit si tak další svěží pokrm - ovocný salát anebo můžeme zkombinovat jemný tvarohový krém se šťavnatými zrníčky a máme hned chutnou svačinku do práce či jen tak.
S granátovým jablkem se dá určitě hezky vyhrát a věřím, že najdete svěží kombinace, které vám budou chutnat. Protože z tohohle ovoce prostě zdraví přímo tryská.
Dobrou chuť a na zdraví!