zdroj: biooo.cz - Mája Ráblová
V posledních pár letech se rozmohl trend sladkých tyčinek převážně z ořechů, datlí, kokosu, kakaa, rozinek apod. Je možné, že je s oblibou kupujete, ale nenapadlo vás, že si je snadno můžete vyrobit i doma. Mě to tedy napadlo, ale prostě se mi do toho moc nechtělo… A přitom je to tak jednoduché!
Co budeme potřebovat:
- Sušené ovoce (datle, fíky, švestky, rozinky, brusinky, ...)
- Oříšky - (vlašské, lískové, kešu, mandle, strouhaný kokos, ...)
- Semínka - (slunečnicová, lněná, sezamová, chia, ...)
- Kakao, kokosový olej, skořici, vanilku, čokoládu, datlový sirup, arašídové máslo, …
- Dobrý drtič/mixér, pečicí papír
Do misky nasypte sušené datle, zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a misku přiklopte. Pokud budete dělat jen jeden druh tyčinek, můžete rovnou přisypat i další ingredience jako chia semínka, kokos, lískové oříšky a nechte 30 minut až dvě hodiny namáčet. Po uplynutí doby odlijte stranou přebytečnou vodu a vytvořte směs v přibližném poměru jeden díl datlí a sušeného ovoce na jeden díl oříšků a semínek. A mixujte.
Pokud to mixér nezvládá, můžete směs naředit vodou (třeba tou, kterou jste odlili z namočených ingrediencí). Výsledná směs se poté dá zahustit na požadovanou konzistenci pomocí kakaa, skořice, sypké vlákniny (jablečná vláknina, psyllium,...), nebo pomocí chia a lněných semínek, které absorbují velké množství vody.
Směs by měla mít podobu tuhého těsta, které drží tvar a v případě potřeby by bylo možné ho i rozválet. Hmotu pečlivě natlačte do připraveného malého pekáčku vystlaného pečicím papírem a pokuste se o vytvoření rovnoměrně vysokého obdélníku, který pak nakrájíte na delší či kratší obdélníky - tyčinky, které nakonec zabalíte do pečicího papíru a ovážete provázkem.
Mé osvědčené varianty:
1) Datle - kokos
Namočené rozmixované datle s chia semínky přendám do misky a zasypu strouhaným kokosem a vytvořím jednotnou směs. Je to jednoduché, ale pro mě snad nejlepší varianta!
2) Datle - fíky - kešu
Dopředu namočené datle a fíky přibližně 1:1 rozmixuji společně s namočenými kešu. Přidám pár semínek pravé vanilky a pokud není směs dostatečně tuhá, doporučuji přidat chia semínka nebo kokos.
3) Datle - švestky - mák
Vodou změklé datle a sušené švestky rozmixuji na hladkou hmotu a přisypu mletý mák. Pokud je směs řidší, můžete přidat najemno nadrcené mandle. Tato kombinace má tendenci být kvůli množství máku nahořklá. Pokud milujete mák a zároveň chcete tyčinku sladkou, přidejte stévii, kokosový cukr nebo jiné sladidlo.
4) Datle - lískové oříšky - kakao
Tato kombinace chutná jako nutella :)! Namočené datle rozmixuji na hladkou hmotu, kterou zasypu najemno namletými lískovými oříšky a dochutím kakaem. Pokud se směs drolí, přidejte trošku kokosového oleje, výsledná chuť s ním je snad ještě lepší!
5) Datle - konopná semínka - čokoláda
Směs namočených datlí a loupaných konopných semínek rozmixuji na co nejhladší hmotu a do té vsypu nadrcenou/posekanou kvalitní hořkou čokoládu. Pokud směs není dostatečně sladká, přidejte trochu datlového sirupu nebo jiného sladidla. O tuhou konzistenci se postará na závěr přimíchané kakao. Tato varianta je moje druhá nejoblíbenější :)!
6) Rozinky - kokos - zázvor
Nejsem milovník rozinek, ale kdo je má rád nebo naopak nemusí datle, může je zkusit rozinkami nahradit. Namočené rozinky stejně jako datle je potřeba rozmixovat na co nejjemnější hmotu. Do té pak přisypte trošku sušeného zázvoru, který se postará o exotickou a jemně pikantní chuť. Správnou hutnost těsta dolaďte strouhaným sušeným kokosem a případně vlákninou.
Je to zdravá svačinka, kterou můžete podstrčit dětem ke svačině, partnerovi po sportu nebo sobě, když vás honí mlsná. Tato dobrota je plná vitaminů, minerálů, vlákniny, bílkovin, kvalitních sacharidů a přirozených cukrů. A navíc je to krásný dárek :)!
Osobní tip: Doporučuji si na obal napsat, co tyčinky obsahují. Druhý den už nebudete nejspíš vědět, která je která a co obsahuje.