zdroj: Shutterstock
Jak jste si možná někteří všimli, v našem BiOOO sortimentu nám přibyli nějací nováčci - a to konkrétně jedlí. Proto jsme se rozhodli, že se v dnešním receptovém článku podíváme na to, jak právě tyto potraviny a superpotraviny použít a jaké dobroty z nich vykouzlit!
Domácí nabombené tyčinky
Jako první se dnes vrhneme na takové domácí proteinové tyčinky, které se budou hodit každému sportovci i každé mamince, která má doma děti s mlsnými jazýčky. Je to opravdu jednoduché a naprosto variabilní, takže každý si může svoji vlastní recepturu dopilovat k dokonalosti dle vlastní chuti.
Co budeme potřebovat:
- 1/2 šálku arašídů
- 1/2 šálku kešu
- 2 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce chia semínek
- 4 lžíce sušeného ovoce vlastního výběru
- 1 lžíce sezamu
- 1/2 šálku medu nebo agávového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup:
Oříšky a semínka si rozemelte v mixéru nebo nakrájíme, ale ne úplně najemno, některé kousky mohou zůstat větší pro lepší texturu. V míse si poté smíchejte rozemleté oříšky a semínka se sušeným ovocem dle vlastního výběru. V kastrůlku zahřejte med nebo agávový sirup s kokosovým olejem, dokud se nerozpustí. Tekutou směs přilijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte. Hotovou směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pevně rukama rovnoměrně utlačte. Péct se ale nebude, nýbrž dáme plech do lednice nebo na jiné chladné místo na minimálně 2 hodiny, aby naše upěchovaná směs hezky ztuhla. Nakonec už jen tyčinky nakrájejte na požadované tvary a velikosti a uchovávejte v ledničce.
Sezónní smoothie bowl
Nejspíš jste zaznamenali, že v poslední době získaly popularitu takzvané smoothie bowls. Zejména na sociálních sítích se denně objevují fotky nazdobených barevných misek, které vypadají velmi lákavě a esteticky. Proč je to ale tak oblíbené? No, smoothie bowl je vlastně takové hustší smoothie, které se svým složením od normálního smoothie moc neliší, ale díky použití zmraženého ovoce je hustší, a tak se jí lžičkou a ne brčkem. No a skvělé je, že se do něj dá dát naprosto cokoliv! Pojďme si tedy udělat jedno, na které má většina lidí v létě potřebné suroviny přímo na zahrádce.
Co budeme potřebovat:
- 3 hrsti rybízu (nejlépe červeného)
- 2 banány (lépe zmrzlé)
- lžíci Acai prášku
- lžíci lněného semínka
- lžíci chia semínka
- půl hrnku mléka dle vlastního výběru
- zdobení navrch (granola, semínka, čerstvé ovoce, …)
Jak na to:
V hlavní roli tohoto receptu bude mixér. Do něj si dáme banány, rybíz, prášek Acai, semínka a mléko. Začneme mixovat a finální výsledek poznáme podle husté hladké konzistence. Poté přemístíme směs do misky a ozdobíme vším, co máme rádi, takže třeba granolou, semínky, ovocem. Samozřejmě to zdobením můžete jen tak posypat, ale pokud i Vy chcete hezkou fotku na sociální sítě, klidně si se zdobením vyhrajte a vytvořte si krásnou estetickou snídaňovou misku. Dobrou chuť!
Domácí ořechové mléko
Kromě trendu smoothie bowls se také poměrně rozšířil trend rostlinných mlék. No a protože v obchodech jsou někdy poměrně dražší, rozhodli se lidé, že si je budou vyrábět doma. A opravdu to není nic těžkého. Chce to jen, v závislosti na druhu mléka, nějaký čas na přípravu surovin, ale samotný proces je opravdu jednoduchý. Pojďme si tedy vyzkoušet připravit mandlové mléko.
Co budeme potřebovat:
- 1 hrnek mandlí
- 4 hrnky vody
- špetku soli
- vanilkový extrakt (pokud chcete)
- jemné sítko nebo plátno na scedění
Jak na to:
Celý proces výroby mandlového mléka, nebo jakéhokoliv ořechového mléka, začíná už několik hodin před samotnou výrobou. Aby bylo mléko opravdu chutné a jeho chuť byla výrazná, je potřeba si ořechy namočit do vody, nejlépe na několik hodin nebo třeba přes noc. Mandle tedy nejprve důkladně opláchneme a necháme ve vodě alespoň na 8 hodin, nejlépe přes noc. Když máme mandle takto připravené, jde se na samotnou výrobu. Budeme potřebovat výkonný mixér, který si poradí s ořechy. Do něj si dáme slité mandle a k nim přidáme čistou vodu - 4 hrnky na 1 hrnek mandlí. Dále přidáme špetku soli pro zvýraznění chuti a pokud máte rádi vanilku, přidejte i pár kapek vanilkového extraktu. No a teď už jen mixujeme do hladka. Když je směs pořádně rozmixovaná, přichází na řadu nejlépe plátýnko. Tím totiž směs prolejeme, abychom se zbavili kousků mandlí a získali naše mléko. Při prolévání směs jemně vymačkejte, aby se uvolnilo co nejvíce tekutiny. Zbylou mandlovou drť můžete použít do dalších receptů, například do domácího müsli nebo na pečení.