zdroj: biooo.cz - Marcela Fröhlichová
Jídlo by mělo být nejen zdravé a výživné, ale mělo by být i zábavné a zpestřit nám běžný den. Asi se shodneme, že i naše oči se rády nají. Pomazánka z červené řepy bezesporu tyto požadavky naplňuje. Červená řepa totiž obsahuje přírodní barvivo betanin (ve složení potravin ho najdete pod kódem E162), které se v přírodě běžně vyskytuje např. i v kaktusových plodech. Jeho specifická červená až fialová barva prostě láká k jedlým hrátkám.
Červená řepa (Beta vulgaris) má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech druhů zelenin a velké množství zinku, jódu a dalších stopových prvků. Má sice poměrně vysoký obsah cukru, ale pro svůj příznivý glykemický index se doporučuje i diabetikům.
Červená řepa má také vysoký obsah přírodního křemíku, který pomáhá udržovat mladý vzhled pokožky, pružnost cév i kvalitu vlasů a nehtů. Pokud ho má organismus nedostatek, vlasy se lámou a nehty třepí. Celkově podporuje regeneraci organismu a zabraňuje stárnutí. Spolu s kyselinou listovou, kterou řepa také obsahuje ve větším množství, je to asi nejlevnější a nejúčinnější omlazovací kúra. Pro vysoký obsah kyseliny listové se červená řepa také doporučuje těhotným ženám.
Věděli jste také, že červená řepa má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku?
Potud fakta, teď už si pojďme hrát s touto barevnou a zdravou zeleninou. Pomazánka je to rychlá a jednoduchá a zvládnou ji i děti. Pomazánku jsem samozřejmě na dětech testovala a měla úspěch - především její tmavě růžová barva způsobila velkou atraktivnost jinak docela obyčejných ingrediencí.
Ingredience:
- 1x fantazii
- ½ bulvy uvařené červené řepy
- 1-2 ks pomazánkových sýrů
- pepř a sůl
- sezamové krekry či běžné pečivo
- zeleninu dle vaše výběru na zdobení
Červenou řepu zcela jednoduše umixujeme spolu se sýrem a ochutíme, červená řepa dodá pomazánce i nasládlou chuť, takže pokud budete chtít, můžete lehce dochutit i pár kapkami citrónu. Nejvíce se můžete vyřádit právě při servírování a zdobení. Dozdobit můžeme druhou půlkou bulvy nakrájenou na plátky, můžeme doladit zelenou okurkou, paprikou - prostě bohatě využijte ingredienci zvanou fantazie. Myslím, že těmito chutnými hrátkami obměkčíte i zarputilé odpůrce červené řepy a zeleniny vůbec.
Přejeme vám dobrou chuť a na zdraví! :)