Éterický olej benzoe

5,0 5
1

Éterický olej benzoezdroj: commons.wikimedia.org

Éterický olej benzoe voní lehce po vanilce, je jednou z krásných pryskyřičných vůní, které se používají k navození meditativního stavu. Uklidňuje, uvolňuje, používá se k léčebným účelům i v parfemářství již po celá staletí. Jeho komplexní využití jej předurčuje k tomu, aby byl součástí každého aromaterapeutického kufříku, protože jeho účinky jsou prostě famózní. Kromě kosmetického a aromaterapeutického využití má své místo v potravinářství jako ochucovadlo alkoholických i nealkoholických nápojů, žvýkaček, bonbonů nebo pudinků.

Přejít na sekci článku:

Co je to benzoe

Co je to benzoezdroj: istockphoto.com

Pryskyřice benzoe se získává z více druhů stromů Styrax, který roste do výšky až 12 m, éterický olej se získává pomocí extrakce ethanolem nebo parovodní destilací z pryskyřice pocházející ze stromu starého nejméně 7 let. Je výborný pro péči o pleť, při poruchách trávení, působí jako ženský hormonální olej, zlepšuje imunitu, dezinfikuje, působí na zlepšení krevního oběhu a napomáhá hubnutí.

Éterický olej benzoe má zlatavou barvu a teplé, silné, balzámové aroma, které lehce připomíná vanilku. Ze stromu Styrax lze ročně získat 1,5 kg pryskyřice. Když je sebraná v prvních třech letech, vykazuje lepší kvalitu než ta z pozdějších sběrů. Hlavními složkami tohoto esenciálního oleje jsou benzylbenzoát, kyselina benzoová, benzaldehyd, koniferyl benzoát, kyselina skořicová, fenylethylen a vanilin.

Historie používání éterického oleje benzoin

Benzoin dokázali ocenit již obyvatelé starověkých civilizací, v kterých byl používán při náboženských obřadech (býval třeba pálený na chodidlech mrtvých, aby pomohl vznést do nebe jejich duše), jako antidepresivum a také kvůli svým dezinfekčním vlastnostem. Používá se více než 3000 let. Ve starém Egyptě se benzoin pálil jako jedna z ingrediencí kadidla. Je spojen s náboženským životem, meditací a psychickou vyrovnaností, zvyšuje duchovní jednotu a napomáhá spojení s božstvím. V kadidlových směsích se míchal s cypřišem, labdanem, jalovcem nebo galbanem.

Benzoin byl velmi oblíben pro meditační účely nomádů v Maroku. Tito nomádi věřili, že jim pomáhá „naladit anténu“ na neviditelné síly ovlivňující jejich životy. Hojně se používal při svatbách či narození dítěte. Své nepostradatelné místo měl také v hinduismu, kde byl nedílnou součástí chrámových obětí k uctění Brahmy, Višnua a Šivy. V 15. a 16. století byl benzoin velmi populární v Anglii, protože královna Alžběta I. používala tuhé parfémy, které ho obsahovaly.

Míchání éterického oleje benzoe do směsí

Pokud si chceme vytvořit směs s benzoinem, velmi vhodnými doplňky jsou andělika, kadidlo, elemi, pačuli, myrha, cedr, jalovec, cypřiš, vetiver, růže, santal, růžové dřevo, levandule, petitgrain (pomerančové listy), bergamot, bříza, cistus nebo kadidlo. Protože je éterický olej benzoe pryskyřice, má tendence tuhnout, před použitím rozehřejte lahvičku v dlaních, jinak se špatně kape.

Při práci s éterickým olejem benzoe si musíme dát pozor na nadměrné množství, které může vyvolat nevolnosti, bolesti, nedostatečné okysličení krve a zvracení. Někteří lidé jej nemusí dobře snášet po nanesení na pokožku, nesmí se používat nezředěný. V těhotenství lze používat od ukončeného šestnáctého týdne, v rozumné míře. Neměli by ho proto používat studenti, kteří mají druhý den zkoušku, protože má tlumící charakter.