Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Tea tree: čaj z Austrálie

5,0 5
2

Přejít na sekci článku:

Co na tom tea tree je?

Tea tree zdroj: shutterstock.com

Domorodci využívali blahodárných účinků tea tree ještě dávno před kolonisty. Nepoužívali jenom olej, jak je zvykem dnes, ale také kůru i samotné lístky. Části čerstvě utržené rostliny se přikládaly přímo na tržná i řezná poranění a překryly se vrstvou léčivého bahna. Tento zábal působil nejenom hojivě, ale také zabránil dalšímu rozšíření infekce a mokvání rány. Na tyhle pozitivní účinky přišly Angličané až o mnoho desítek let později a hned začali tea tree šířit do Evropy. Dlouhou dobu se tea tree používalo surové, tak, jak to dělali Aboridžinci, až ve 20. letech 20. století přišel na scénu tea tree olej.

Ať už ale používáte rostlinku syrovou nebo vylisovanou, obsahuje množství látek, které působí antisepticky, antibakteriálně a antimykoticky. Jinými slovy, je to prostě učiněný zázrak k ošetření jakýchkoliv poranění, odření i kožních problémů. Hlavní složkou, která má na svědomí hojivé a protivirové účinky je terpinen-4-ol a dále také množství monoterpenoidů. Tato jedinečná kombinace látek dělá z tea tree doslova přírodní antibiotikum. I když se čajovník pro farmaceutické a kosmetické účely cíleně pěstuje na plantážích, přesto jej není dostatek k pokrytí poptávky. Olej se tak v mnohých případech získává také ze stromů odrůd Melaleuca dissitiflora a Melaleuca linariifolia. Extrahovaný olej má dobré hojivé účinky, avšak dle výsledků i chemického složení není zdaleko srovnatelný s tím, co dokáže pravý tea tree olej.

Související produkt
Tea Tree 10 ml
Chaudhary Biosys / 106 Kč
Tea Tree esenciální olej je známý pro své dezinfekční a hojící účinky, je skvělý jako první pomoc při štípnutí hmyzem, působí i proti aftám a oparům. Je vhodný pro problematickou pleť.
Detail produktu