Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Celozrnné linecké

4,3 5
4

Celozrnné linecké zdroj: biooo.cz

Pečete už cukroví? Musím se přiznat, že cukroví je na Vánocích to nejlepší. Jasně takový bramborový salát je fajn. Dárky taky nejsou špatné. Nějaká ta rodinná pohoda u svařáčku taky ujde. Ale prostě cukroví je cukroví. Baví mě na něm úplně všechno. Příprava těsta, vykrajování, pečení, cukrování, ujídání tajně ještě před Vánoci i dojídání posledních kousků v lednu. Cukroví je prostě boží.

Takové linecké z celozrnné mouky… chutná trošku jinak než to klasické. Ale zase je to zdravější. Bez cukru. I když pro tu pravou vánoční chuť si to můžete klidně i pocukrovat.

Přejít na sekci článku:

Ze špaldové a žitné

Ze špaldové a žitné zdroj: biooo.cz

Budete potřebovat:

250 g másla

1 lžička stévie

2 žloutky

150 g špaldové mouky

150 g žitné celozrnné mouky

marmeláda

obyčejný práškový cukr

Smíchejte mouky, stévii a oba žloutky. Studené a tuhé máslo nakrájejte na malé kousky a nejdříve vmíchejte vidličkou. Teprve pak těsto rychle vypracujte na válu rukou v kompaktní hmotu. Při práci s celozrnným těstem si dávejte pozor na množství mouky, celozrnné těsto má totiž tendenci drolit se a potřebuje trošku víc másla. Těsto nechte odpočinout v chladu asi půl hodiny.

Poté ho normálně vyválejte a vykrajujte tvary jak u obyčejného lineckého. Snad jen je lepší celozrnné těsto podsypat obyčejnou bílou hladkou moukou, bude se vám tak snadněji válet. Pečte na 180 °C, stačit bude tak deset až patnáct minut.