zdroj: biooo.cz
Už jste něco zkoušely upéct z kokosového cukru? Že ještě ne? To je ale velká chyba, protože chuťově je tento cukr naprosto boží.
Voní jako karamel, stejně tak i chutná a přesto není nijak výrazně sladký. S kokosovým cukrem tak získáte příjemný oddech po přeslazeném vánočním cukroví, vánočce i štole a přesto budou muffinky i jiné sladké pečivo tak dobré a tak voňavé. Kokosový cukr je prostě boží i v tomto receptu. S jablky, rozinkami a mandlemi získáte muffiny, po kterých se budete jen olizovat.
Budete potřebovat:
150 g polohrubé mouky
150 g špaldové mouky
100 g strouhaných jablek
80 g kokosového cukru
100 g rozinek
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
štipka soli
200 ml mléka
60 g másla
2 vajíčka
plátky mandlí
Udělat těsto na muffiny je tak jednoduché. Smíchejte nejdřív sypké, v druhé míse tekuté přísady, pak to sypké přisypejte do tekutého, zamíchejte a hotovo. V tomto případě tedy smíchejte obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Pro chuť pak přidejte skořici, mandle, rozinky, můžete třeba i kardamom, štipku zázvoru nebo muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo smíchejte se strouhanými jablky, přidejte vajíčka a mléko. Přimíchejte moučnou směs a je hotovo. Dávka stačí na 12 muffinů. Pečte asi dvacet minut na 180 - 200 °C.
Jablečné muffiny jsou skvělé i jen tak. Díky vysokému obsahu jablek a špaldové mouce jsou zdravé. Díky rozinkám a skořici vám připomenou Vánoce. A díky kokosovému cukru chutnají jako karamel.
Chcete karamelu víc? Dejte muffinům karamelovou polevu. Nechte rozpustit cukr a míchejte, dokud nezhnědne. Přidejte pár lžic smetany a vymíchejte hladkou polevu. Stačí lžička na každý muffin. Pokud si se zdobením chcete vyhrát, tak do polevy přisypejte ještě plátky mandlí, mleté oříšky nebo konopné semínko.