zdroj: biooo.cz
Tak co takto si z něho upéct třenou buchtu. S máslem, kokosovým cukrem, arašídovým máslem. A s kvalitním kakaem. Třená máslová buchta patří k takovým klasikám, co už pekly naše babičky. Třená bábovka každou neděli po obědě k babičce prostě patří. Co takto ale to zkusit jinak? Trošku moderněji, snad i trošku zdravěji, vlastně skoro bez cukru a hlavně s novou chutí. S chutí arašídového másla a karamelového kokosového cukru. Protože třená buchta rozhodně není zastaralým a vyčpělým receptem.
- 1 kostka másla
- 5 lžic kokosového cukru (zhruba 100 g)
- 3 plné lžíce arašídového másla (zhruba 100 g)
- 4 vejce
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 6 lžic kondenzovaného mléka (neslazené)
Ingredience nechte odpočinout, aby získaly pokojovou teplotu. Změklé máslo utřete s kokosovým cukrem a přidejte arašídové máslo. Do máslového krému postupně vmíchejte všechna čtyři vejce. Zvlášť si smíchejte polohrubou mouku a kypřící prášek, poté moučnou směs postupně po částech vmíchejte do máslové směsi. Nakonec přidejte kondenzované mléko, použila jsem sice neslazené, ale můžete dát i obyčejné Salko.
Těsto dejte nejlépe do menšího vyššího pekáčku a pečte na 180 °C asi tak půl hodiny. Po upečení nechte vychladnout a posypejte kakaem. Koláč tak získá jemnou chuť arašídového másla s vysokoprocentní čokoládou. Je vláčný, hutný a výživný, není přehnaně sladký, ale spíš hořce dospělý a pokud máte rádi arašídové máslo, tak si určitě pochutnáte. Konzistence je hutná, takže vám bude jako zákusek po obědě stačit jenom pár kousků a pochutnáte si prostě arašídově.