zdroj: BIOOO.CZ
Je to tak nějak jako tradiční třená bábovka. Skoro stejné suroviny, podobný postup a podobná chuť. Jen tedy lepší. Po anglicku tomu říkají máslový dort (butter cake), my bychom asi sáhli po jménu jako třený máslový koláč. No ale trošku to opepřeme, tedy omačáme... a máme z toho mačatou mňamku. Zdravé to není, spotřebujete másla jako pro celou rodinu na dva týdny, taky do toho dáte hromadu cukru a bílou mouku. No jo, ale tak nebuďme upjaté a občas si nějakou tu přeslazenou a máslovou dobrotu dopřejme. A kdyby něco, tak v tom je přece ten zdravý matcha čaj, plný antioxidantů, vitaminů a minerálů. Takže do ruky elektrický šlehač a jdeme na to.
Máslo, hlavně máslo, a matcha
zdroj: biooo.cz
250 g másla (nejlépe pokojové teploty)
200 g polohrubé mouky
1 lžička pečícího prášku
200 g cukru
4 vejce
štipka soli
4 lžíce bílého jogurtu
lžička vanilkového aroma
lžička matcha čaje
Máslo s cukrem utřete do pěny, nejjednodušší je použít elektrický šlehač. Cukr nemusí být práškový, skvělý je i tmavý třtinový krystal. Šlehejte alespoň pár minut, až získáte jemný krém, ve kterém ale stále můžou být krystalky cukru. Postupně po jednom zašlehejte vajíčka, přidejte vanilkovou esenci. V mouce rozmíchejte prášek do pečiva a sůl a postupně po lžících zapracujte šlehačem do máslového krému. A teprve poté přidejte po lžičkách jogurt a opět pořádně promíchejte.
Polovinu těsta nalijte do vymazané a vysypané formy, do druhé poloviny hmoty přidejte lžičku matcha čaje a opět prošlehejte. Zelené těsto přidejte k bílému pro dvoubarevný efekt a dejte péct na 180 °C zhruba na 40 minut, záleží na velikosti vaší formy. Po upečení má těsto zlatavou barvu a na povrchu je popraskané.
Koláč můžete podávat hned teplý a nebo ho nechte vychladnout do druhého dne. Nakrájejte na tenké dvoubarevné plátky a dejte si zelený matcha čaj ke snídani. V buchtě totiž chutná nejlépe. Konzistence je jemná a krásně se rozplývá na jazyku. Díky jogurtu a vysokému obsahu másla není těsto suché ani přehnaně drobivé. Jen prostě chutná skvěle.