Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Máslová mačatá mňamka

Máslová mačatá mňamka Upečte si koláč s matcha čajem.
Hana Bartušková
5,0 5
1

Koláč s matcha čajem zdroj: BIOOO.CZ

Je to tak nějak jako tradiční třená bábovka. Skoro stejné suroviny, podobný postup a podobná chuť. Jen tedy lepší. Po anglicku tomu říkají máslový dort (butter cake), my bychom asi sáhli po jménu jako třený máslový koláč. No ale trošku to opepřeme, tedy omačáme... a máme z toho mačatou mňamku. Zdravé to není, spotřebujete másla jako pro celou rodinu na dva týdny, taky do toho dáte hromadu cukru a bílou mouku. No jo, ale tak nebuďme upjaté a občas si nějakou tu přeslazenou a máslovou dobrotu dopřejme. A kdyby něco, tak v tom je přece ten zdravý matcha čaj, plný antioxidantů, vitaminů a minerálů. Takže do ruky elektrický šlehač a jdeme na to.

Máslo, hlavně máslo, a matcha

Máslo, hlavně máslo, a matcha zdroj: biooo.cz

250 g másla (nejlépe pokojové teploty)

200 g polohrubé mouky

1 lžička pečícího prášku

200 g cukru

4 vejce

štipka soli

4 lžíce bílého jogurtu

lžička vanilkového aroma

lžička matcha čaje

Máslo s cukrem utřete do pěny, nejjednodušší je použít elektrický šlehač. Cukr nemusí být práškový, skvělý je i tmavý třtinový krystal. Šlehejte alespoň pár minut, až získáte jemný krém, ve kterém ale stále můžou být krystalky cukru. Postupně po jednom zašlehejte vajíčka, přidejte vanilkovou esenci. V mouce rozmíchejte prášek do pečiva a sůl a postupně po lžících zapracujte šlehačem do máslového krému. A teprve poté přidejte po lžičkách jogurt a opět pořádně promíchejte.

Máslo, hlavně máslo, a matcha

Polovinu těsta nalijte do vymazané a vysypané formy, do druhé poloviny hmoty přidejte lžičku matcha čaje a opět prošlehejte. Zelené těsto přidejte k bílému pro dvoubarevný efekt a dejte péct na 180 °C zhruba na 40 minut, záleží na velikosti vaší formy. Po upečení má těsto zlatavou barvu a na povrchu je popraskané.

Koláč můžete podávat hned teplý a nebo ho nechte vychladnout do druhého dne. Nakrájejte na tenké dvoubarevné plátky a dejte si zelený matcha čaj ke snídani. V buchtě totiž chutná nejlépe. Konzistence je jemná a krásně se rozplývá na jazyku. Díky jogurtu a vysokému obsahu másla není těsto suché ani přehnaně drobivé. Jen prostě chutná skvěle.

Související produkt
Zelený čaj práškový Matcha Superior 50 g
TeaTao / 337 Kč
Matcha Superior je vysoce kvalitní třída zeleného japonského práškového čaje. Má sytý, trávově zelený nálev a jeho chuť je plná a hutná.
Detail produktu