Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Mrkvový dort zdravě

Mrkvový dort zdravě Upečte mrkvový dost zdravěji.
Hana Bartušková
5,0 5
2

Mrkvový dort zdravě zdroj: biooo.cz

Pokud chcete začít péct zdravěji, tak mrkvový dort je skvělým začátkem. Ona totiž ta mrkev v tom docela hodně zamaskuje. Chuťově i vzhledově. Žitná celozrnná mouka? Není problém. Místo cukru stévie? Klidně a pokud máte sladkou čerstvou mrkev, tak chuť ani nemusíte nahánět lžičkou cukru. Rostlinný olej místo másla? Nikdo nic nepozná.

Navíc do mrkvového dortu se skvěle hodí i různé oříšky, semínka, hrozinky a další sušené ovoce. To vše dodá chuť, nahradí cukr a dohromady prostě nikdo ani nepozná, že jste zrovna tento mrkvový dort ochudili o bílou mouku, bílý cukr nebo pravé máslo.

Přejít na sekci článku:

Jak na to?

Jak na to? zdroj: biooo.cz

Budete potřebovat:

2 vejce

½ hrnku oleje

1 lžičku stévie (+ 2 lžíce hnědého cukru)

2 lžíce javorového sirupu

1 hrnek mouky (žitné celozrnné)

1 lžička sody

1 lžička prášku do pečiva

štipka soli

1 lžička skořice

5 kusů mrkve

oříšky, semínka, sušené ovoce

Začněte tím, že nastrouháte mrkev. Potřebovat budete asi tak 5 větších kousků. Ale klidně můžete i víc, protože čím víc mrkve, tím víc zdraví. Pak našlehejte vajíčka s troškou cukru. Do mouky zamíchejte sodu, prášek do pečiva, lžičku stévie, lžičku skořice a štipku soli. Moučnou směs postupně vmíchejte do našlehaných vajíček, pak přidejte olej a nastrouhanou mrkev. Těsto ještě vylepšete oříšky (vlašskými), mandlemi (na plátky), hrozinkami a nakrájenými sušenými švestkami. A nebo oříšky a sušené ovoce nakombinujte jinak a podle své chuti. Pečte na 180 °C zhruba tři čtvrtě hodiny.