zdroj: biooo.cz
Pokud chcete začít péct zdravěji, tak mrkvový dort je skvělým začátkem. Ona totiž ta mrkev v tom docela hodně zamaskuje. Chuťově i vzhledově. Žitná celozrnná mouka? Není problém. Místo cukru stévie? Klidně a pokud máte sladkou čerstvou mrkev, tak chuť ani nemusíte nahánět lžičkou cukru. Rostlinný olej místo másla? Nikdo nic nepozná.
Navíc do mrkvového dortu se skvěle hodí i různé oříšky, semínka, hrozinky a další sušené ovoce. To vše dodá chuť, nahradí cukr a dohromady prostě nikdo ani nepozná, že jste zrovna tento mrkvový dort ochudili o bílou mouku, bílý cukr nebo pravé máslo.
Přejít na sekci článku:
Jak na to?
zdroj: biooo.cz
Budete potřebovat:
2 vejce
½ hrnku oleje
1 lžičku stévie (+ 2 lžíce hnědého cukru)
2 lžíce javorového sirupu
1 hrnek mouky (žitné celozrnné)
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
štipka soli
1 lžička skořice
5 kusů mrkve
oříšky, semínka, sušené ovoce
Začněte tím, že nastrouháte mrkev. Potřebovat budete asi tak 5 větších kousků. Ale klidně můžete i víc, protože čím víc mrkve, tím víc zdraví. Pak našlehejte vajíčka s troškou cukru. Do mouky zamíchejte sodu, prášek do pečiva, lžičku stévie, lžičku skořice a štipku soli. Moučnou směs postupně vmíchejte do našlehaných vajíček, pak přidejte olej a nastrouhanou mrkev. Těsto ještě vylepšete oříšky (vlašskými), mandlemi (na plátky), hrozinkami a nakrájenými sušenými švestkami. A nebo oříšky a sušené ovoce nakombinujte jinak a podle své chuti. Pečte na 180 °C zhruba tři čtvrtě hodiny.