zdroj: biooo.cz
Ovesné kaše hýbou světem. Minimálně tím on-line. Jen si zkuste vyhledat #mojekaše na Instagramu nebo jiné sociální síti a vykoukne na vás tisíce variací na vločky a kaše ke snídani. Vločková, rýžová, jáhlová, polentová, ... A tak pojďme na ovesné vločky jinak, originálně, ale stejně zdravě a chutně. A taky mnohem více prakticky. Kaše sice může být výborná, ale když ráno chvátáte a máte posledních pět minut k dobru, do kabelky si ji prostě nezabalíte. Za to muffin nebo dva se tam vejdou pokaždé!
Přejít na sekci článku:
Skoro jako klasické muffiny
zdroj: biooo.cz
1 hrnek mléka
1 hrnek vloček
1 vejce
¼ hrnku oleje
1 hrnek hladké mouky
¼ hrnku cukru
1 lžička prášku do pečiva
štipka soli
Postup je trošku jiný než u obyčejných muffinů. Důležité je totiž nejdříve alespoň na dvacet minut namočit ovesné vločky do mléka. A poté už postupujte stejně jako u jiných muffinových receptů. Smíchejte vajíčko a olej, lehce našlehejte. Přidejte do mléka s ovesnými vločkami a promíchejte. V druhé míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
Pokud jde o suroviny, tak vločky můžete použít jakékoliv, vhodnější jsou mleté, protože muffiny pak budou mít jemnější strukturu a budou nadýchanější. Mléko klidně nahraďte některou z rostlinných nebo oříškových alternativ. Cukr můžete použít obyčejný bílý, ale lepší je třtinový, já použila tentokrát kokosový. Nahradit ho můžete i stévií, v takovém případě použijte zhruba půl lžičky prášku do pečiva. Mouka je lepší obyčejná bílá, kterou z poloviny můžete nahradit celozrnnou, zkombinovala jsem půl hrnku polohrubé a půl hrnku žitné.