zdroj: biooo.cz
Mazanec je taková velikonoční klasika. Kynuté těsto, mandle, čokoláda, oříšky, rozinky a prostě je to velká mňamka. Akorát je docela hutný, tučný, mastný a prostě ne příliš zdravý.
Tak co si mazanec letos na velikonoce upéct trošku jinak? Bez kvasnic, ale s tvarohem. A samozřejmě se spoustou dobrůtek uvnitř. Navíc, absence kvasnic dělá z tohoto tvarohového mazance skvělou rychlovku, se kterou se nemusíte trápit celý den a máte ji v mžiku upečenou.
Přejít na sekci článku:
Tvarohové těsto
zdroj: biooo.cz
150 g másla
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kokosového cukru
1 lžička práškové stévie
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce rumu
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Máslo nechejte změknout na pokojovou teplotu. Přidejte všechny cukry a utřete (vyšlehejte) do pěny. Použít samozřejmě můžete jakýkoliv cukr v kombinaci se stévií, nebo dokonce jenom cukr bez stévie. Použila jsem třtinový a kokosový kvůli chuti, schválně si zkuste utřít máslo s kokosovým cukrem, ochutnejte a pochopíte. Zároveň díky stévii není těsto přehnaně sladké a cukr je opravdu jenom pro tu chuť.
Do máslového krému postupně zašlehejte obě vajíčka, tvaroh a rum. Poté smíchejte mouku s kypřícím práškem a přidejte do těsta. Těsto je celkem hutné, takže je nejlepší pořádně ho propracovat rukama na válu. Těsto je konzistencí podobné na klasické kynuté těsto. Vypracujte bochníček a dejte péct na zhruba 40 min na 180 °C. Nebo počkat, na něco jsme vlastně zapomněli.