zdroj: biooo.cz
Kakaové máslo vzniká drcením nepražených celých kakaových bobů. Lisováním se získává tekutina, která později při pokojové teplotě tuhne. To je právě kakaové máslo. Z vylisované drti se poté mele tmavý kakaový prášek. Kakaové boby můžou obsahovat až 60 % kakaového másla, to záleží na původu a druhu kakaa. Kakaové máslo se velmi často používá v kosmetice, má skvělé regenerační a vyživující účinky i na velmi suchou pleť. Ale víte o tom, že kakaové máslo je skvělé i v kuchyni?
Velkou výhodou kakaového másla je jeho stálost. Patří k jedněm z nejtrvanlivějších rostlinných tuků, nežlukne a zůstává stabilní až pět let. A to ho ani nemusíte skladovat v ledničce, stačí mu jen najít suché a chladnější místo. Navíc je odolné i vůči vysokým teplotám, a je tak vhodné především pro pečení.
Výživově kakaové máslo neobsahuje cholesterol, má nižší obsah tuků i méně kalorií než běžně používané tuky v kuchyni. Díky tomu je kakaové máslo skvělým pomocníkem při zdravém stravování, především při zdravém pečení. Jen se s ním trošku obtížně pracuje, protože během pokojové teploty zůstává v tuhém stavu. Proto se kakaové máslo na vaření prodává buďto jako drť nebo jako malé pecičky. Ty pak jen stačí rozpustit ve vodní lázni a použít jako jakýkoliv jiný tuk na vaření a pečení.
Tvarohové muffiny
zdroj: biooo.cz
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce medu
- 250 g měkkého tvarohu
- ½ hrnku kakaového másla
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ prášku do pečiva
- kakaové kousky
Dejte rozpustit do vodní lázně kakaové máslo. Přidejte k němu med a cukr, míchejte, dokud se vše nespojí a nepromíchá. Poté přidejte tvaroh a vajíčka a opět důkladně promíchejte. Zvlášť si smíchejte sypké ingredience, ovesné vločky, mouku a prášek do pečiva. Potom sypkou směs po částech přidávejte do té tekuté, až vznikne poměrně hutné těsto. Přidejte kakaové kousky. Dejte do muffinových formiček, množství v receptu stačí akorát na 12 kousků. Při pečení muffiny příliš nenabydou, mají spíš takový rustikálnější tvar, což je dáno tím, že neobsahují bílou mouku. Pečte zhruba na 160 – 180 °C půl hodiny. Jsou skvělé ještě teplé, třeba hned na oběd, nebo druhý den ráno. Velkou výhodou je to, že muffiny jsou opravdu syté a zaženou hlad na dlouhou dobu. Tak dobrou chuť.