zdroj: biooo.cz
Velikonoce jsou svátky jara. A zatímco jsme si doma vymalovali vajíčka do všech možných barev, tak příroda se hlavně zelená.
Konečně po měsících šedivého počasí svítí sluníčko a první jarní kytičky se prodírají čerstvou jarní trávou. A tak se pojďme zazelenat spolu s přírodou i v kuchyni. Což takto jarní sušenky s matcha čajem pro svěží zelenou barvu i pro zdraví?
Matcha sušenky
zdroj: biooo.cz
- 1 kostka másla (250 g)
- 1 hrnek cukru (hnědý třtinový)
- 1 hrnek bílé hladké mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- 2 lžíce matcha čaje
- štipka soli
- plátky mandlí nebo sekané mandle
Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu. Přidejte k němu cukr a šlehejte do pěny. Sušenky jsou docela sladké, takže množství cukru případně upravte nebo zkombinujte s jinými sladidly. Ovšem do těch pravých máslových sušenek prostě velké množství cukru patří. V míse si smíchejte obě mouky, matcha čaj, štipku soli a mandle. Moučnou směs pak po lžičkách přidávejte do másla a vše vyšlehejte do kompaktní hmoty. Konečná konzistence je zhruba jako hodně mastné těsto na linecké.
Těsto poté můžete tvarovat do kuliček a rovnou sázet na plech. A nebo vytvořte váleček, který dáte zhruba na hodinu do mrazáku. Studené těsto poté velmi jednoduše nakrájíte na velké kulaté sušenky. Dejte péct na zhruba 20 minut na 160 – 180 °C. Sušenky můžete nechat trochu zhnědnout, nebo je nechte jen zářivě zelené s kousky mandlí. Po vyndání z trouby nechte sušenky vychladnout, kdybyste je hned sundali z plechu, tak se vám nejspíše rozpadnou.
Sušenky si dejte jenom tak, třeba se zeleným čajem. A nebo rebelsky s kafem. Skvěle chutnají i nadrobené do jogurtu, místo müsli, s banánem nebo dalším ovocem. Můžete je třeba i namočit do čokolády a posypat oříšky. Fantazii se meze nekladou. Tak prostě dobrou chuť a věřte, že matcha spolu s mandlemi tvoří tak skvělý mix chutí, že sušenky zachutnají i tomu, kdo nemá rád zelenou barvu.