zdroj: BIOOO.CZ
… ale snídat pořád dokola to jedno a samé müsli s jogurtem není až taková zábava. A protože občas si snídani jen přibalíme ráno do kabelky, když nestíháme do práce. A protože ovesné vločky a müsli vůbec nemusíme přece jíst jenom ke snídani, ale klidně i po obědě, ke svačině, kdekoliv a kdykoliv. Tak proto byly vymyšlené pečené tyčinky s ovesnými vločkami a oříšky. Takové müsli do ruky.
Ovesné vločky zasytí. Oříšky dodají energii. Suché goji plody zase organismus posílí proti volným radikálům a předčasnému stárnutí. A navíc chutnají skvěle. Jsou lehce křupavé a plné oříšků. A pokud nemáte rádi oříšky, tak na to ani nemyslete, protože tady jich je opravdu hodně. Výhodou ale je, že v jedné tyčince dostanete hutnou snídani nebo svačinku, spoustu minerálů z oříšků a hromadu energie z ovesných vloček. No a goji jsou tajemstvím věčného mládí. Co víc chtít?
Pečeme müsli
- 2 hrnky ovesných vloček
- 100 g kešu oříšků
- 100 g mandlí
- 1 hrnek goji
- 4 lžíce medu
- 1 lžička stévie
- 100 g másla
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 vajíčko
Rozpusťte máslo, přidejte med, pokud chcete tyčinky hodně sladké, tak přidejte i cukr podle vlastního výběru, třtinový, obyčejný bílý nebo kokosový. Pro lehce sladší chuť můžete zkusit i zhruba lžičku stévie v prášku. Do rozpuštěného másla vmíchejte vločky, oříšky, mandle i goji. Vše smíchejte. Pak přidejte ještě vajíčko a obě mouky. Pořádně propracujte v kompaktní těsto, lépe je těsto zpracovat rukama. Konzistence je celkem mastná a tuhá.
Z těsta můžete tvořit například i sušenky, ale rychlejší je těsto dát na plech do čtverce, vytvarovat a pořádně stlačit. Pečte zhruba na 200 °C 10 – 20 minut, dokud nezačnou okraje tmavnout. Ale záleží na vás, jak moc chcete tyčinky propečené. Vyndejte z trouby a ještě za tepla nakrájejte. Poté nechte vychladnout a servírujte. Celkově jsou pečené müsli tyčinky docela hutné a výživné. Na pořádnou svačinu vám budou stačit třeba jen dvě. Nalámat si je můžete i do jogurtu s banánem.