Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Řecká citronová polévka (Revithia)

Řecká citronová polévka (Revithia) Zahřejte se v zimě cizrnovou polévkou s citrony, které skvěle detoxikují organismus.
Pavlína Klaudová
0,0 5
1

Řecká citronová polévka (Revithia) zdroj: biooo.cz

Řekové milují citrony. My je milujeme taky, protože víme, že jsou to dobré detoxikanty. A tak jsem se rozhodla, že si v rámci detoxikačního procesu uvařím revithiu. Je to na přípravu poměrně jednoduchá polévka z cizrny, koření a citronové šťávy, na kterou nepotřebujete mnoho doprovodných surovin. Navíc je plná vitaminu C a pomůže vám pročistit krevní řečiště. Jediné, co je nutné udělat den předem, je namočit cizrnu, ale to je minimum práce. Pokud chcete revithiu zkusit, počítejte s tím, že není pro každého, protože je opravdu dost kyselá. Ale milovníkům valašské kyselice a podobných jídel bude určitě chutnat.

Ingredience

  • bobkový list
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce mouky
  • sůl a pepř
  • cizrna
  • cibule
  • oregano (pokud je silné řecké, stačí jedna lžička, pokud máte běžné, tak dvě)

Pro zmírnění kyselosti můžete přidat zeleninový vývar.

Postup

Cizrnu uvaříme v osolené vodě těsně před stavem „na skus“, protože ji budeme vařit ještě s kořením a citronovou šťávou. Slijeme ji, propláchneme. Vrátíme ji do hrnce s vroucí vodou, do kterého jsme přidali oregano, sůl, pepř, bobkový list, cibuli a olivový olej.

Smícháme v misce citronovou šťávu z jednoho citronu a dvě lžíce mouky, podle toho, kolik polévky děláte a jak ji chcete hustou. Jestliže máte menší množství, bohatě stačí lžíce jedna, přidáme vodu nebo zeleninový vývar. Směs vlijeme do hrnce a celý obsah promícháme. Ještě vaříme, aby se vytratila moučná chuť, dokud není cizrna měkká. Poté odstavíme z plotny a můžeme konzumovat. Řekové k ní přikusují olivy kalamata a pitu.

Dobrou chuť!