zdroj: biooo.cz
Řekové milují citrony. My je milujeme taky, protože víme, že jsou to dobré detoxikanty. A tak jsem se rozhodla, že si v rámci detoxikačního procesu uvařím revithiu. Je to na přípravu poměrně jednoduchá polévka z cizrny, koření a citronové šťávy, na kterou nepotřebujete mnoho doprovodných surovin. Navíc je plná vitaminu C a pomůže vám pročistit krevní řečiště. Jediné, co je nutné udělat den předem, je namočit cizrnu, ale to je minimum práce. Pokud chcete revithiu zkusit, počítejte s tím, že není pro každého, protože je opravdu dost kyselá. Ale milovníkům valašské kyselice a podobných jídel bude určitě chutnat.
Ingredience
- bobkový list
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce mouky
- sůl a pepř
- cizrna
- cibule
- oregano (pokud je silné řecké, stačí jedna lžička, pokud máte běžné, tak dvě)
Pro zmírnění kyselosti můžete přidat zeleninový vývar.
Postup
Cizrnu uvaříme v osolené vodě těsně před stavem „na skus“, protože ji budeme vařit ještě s kořením a citronovou šťávou. Slijeme ji, propláchneme. Vrátíme ji do hrnce s vroucí vodou, do kterého jsme přidali oregano, sůl, pepř, bobkový list, cibuli a olivový olej.
Smícháme v misce citronovou šťávu z jednoho citronu a dvě lžíce mouky, podle toho, kolik polévky děláte a jak ji chcete hustou. Jestliže máte menší množství, bohatě stačí lžíce jedna, přidáme vodu nebo zeleninový vývar. Směs vlijeme do hrnce a celý obsah promícháme. Ještě vaříme, aby se vytratila moučná chuť, dokud není cizrna měkká. Poté odstavíme z plotny a můžeme konzumovat. Řekové k ní přikusují olivy kalamata a pitu.
Dobrou chuť!