zdroj: biooo.cz
Venku je zima. Takže přišel čas, kdy si doma upečeme něco teplého. Něco sladkého. Něco dobrého. A není snad nic lepšího než poctivý čokoládový dortík. Co třeba takový lava cake? Lávový dortík nemá snad ustálené české jméno a ani nepatří mezi tradiční dorty, které si pečeme doma. Ale pokud jednou zkusíte, už nebudete chtít přestat. Tekuté čokoládové srdíčko vás totiž přesvědčí, že nebe na talíři existuje. A přitom takový lávový dortík vůbec není složitý na přípravu. Tak ho zkuste a třeba rovnou v zelené barvě.
Přejít na sekci článku:
Zelená čokoláda
zdroj: biooo.cz
60 g bílé čokolády
40 g másla nebo jiného přírodního másla/oleje
3 lžíce cukru
1 vajíčko
1 lžička matcha čaje
3 ½ lžíce polohrubé mouky
Vzhledem k tomu, že část dortu nebude plně upečená, dejte si opravdu záležet na kvalitě surovin. Vajíčko použijte nejlépe čerstvé a na kvalitě matcha čaje také nešetřete.
Čokoládu a máslo nechejte rozpustit ve vodní lázni. Místo másla můžete použít jiný tuk, já zkombinovala lžíci kokosového oleje a 2 lžíce kakaového másla. Vmíchejte cukr, matcha prášek a pořádně vše promíchejte. Poté směs nechte pár minut chladnout. Do vlažné směsi vmíchejte vajíčko a po lžičkách mouku. Výsledná konzistence těsta by měla být krémově tekutá.
Připravte si formičky. Nejtradičnější jsou kulaté malé zapékací misky zhruba o velikosti běžných muffinů. Vymažte je máslem a vysypejte moukou. Uvedené množství v receptu bude stačit na dvě porce. Obě zapékací formy naplňte těstem a dejte do mrazáku minimálně na půl hodiny.