Hubnutí na počkání se zelenou kávou?

4,0 5
5

Přejít na sekci článku:

Zelená káva vs. černá

Kávazdroj: shutterstock.com

Ať už se zajímáte o zelenou kávu jako o prostředek na hubnutí, nebo jako o chutný horký nápoj, určitě vás zajímá, jaký je rozdíl mezi klasickou černou a tou zelenou. Je to velice jednoduché, zelená i černá káva pocházejí ze stejného vysokého keře Coffea Arabica či Coffea Robusta. Zralé plody kávovníku, dužnaté bobule, se několik týdnů suší na slunci dokud samovolně neprasknou a nevypadnou z nich zelená zrnka. Ta jsou buď určena k přímé spotřebě, nebo se praží.

Černá káva získá svou specifickou vůni pražením při vysokých teplotách. Tento proces trvá od několika vteřin až po minutu. Záleží, jakou chcete mít výslednou chuť kávy a také na velikosti a druhu kávových zrn. Například nejrozšířenější arabika má zrna velká, ale citlivá na teplotu, praží se proto při nižší teplotě a delší dobu. Robusta má oproti arabice zrnka drobná, avšak mohou se pražit při vyšších teplotách. U černé kávy všeobecně platí, že čím delší je doba pražení, tím více kofeinu káva ztratí.

Zelená káva se po sušení na slunci již více neupravuje. Podle potřeby se zrna ponechají v celku, umelou se či se z nich získává extrakt. Ten se využívá převážně jako hlavní složka či součást potravinových doplňků. Co se chuti týče, zelená káva je méně výrazná a aromatická, než ta černá, není tolik hořká, je spíše nakyslá. Mnozí přirovnávají chuť zelené kávy k jakési kombinaci černé kávy a zeleného čaje.